Soud v Teplicích má na stole obžalobu v případu převáděčů migrantů z Turecka

Státní zastupitelství podalo obžalobu v případu nelegálního převádění migrantů. Před soudem v Teplicích stanou tři občané Turecka. Mluvčí teplického soudu Tereza Šponiarová ČTK řekla, že jednání ještě nebylo nařízeno. Muži jsou ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení.

Tři muži podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, spolupracovali na umožnění nedovoleného překročení státní hranice přes území České republiky třetím osobám. Transporty, jejichž cílem bylo Německo, se uskutečnily na přelomu let 2017 a 2018.

Běžence při převozu podle obžaloby muži vystavili ponižujícímu zacházení, což lze spatřovat například v minimálním prostoru, nemožnosti osobní volby, jak stravování, tak vyměšování. V období transportu navíc teploty i v nákladovém prostoru kamionu byly kolem dvou až tří stupňů Celsia.

Policisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tři převáděče zadrželi v noci z 6. na 7. března 2018. V dodávkovém automobilu tehdy nalezli 22 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se chtěli dostat do Spolkové republiky Německo.

Na případu s krycím názvem Torax spolupracovali kriminalisté NCOZ s kolegy z Německa a Slovenska. Trojice podle policie stejným způsobem přepravovala lidi už dříve. Policisté muže obvinili z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Skutku se měli dopustit jako členové mezinárodní organizované skupiny a za úplatu. Do Německa mělo být převedeno několik desítek běženců včetně dětí. Za jednoho převezeného člověka podle zprávy NCOZ měli obvinění inkasovat částku v rozmezí od 2000 do 8000 eur, tedy až více než 200.000 korun.

Soudní spis má sedm svazků, to je zhruba 2500 stránek. S ohledem na jeho obsáhlost tak jednání v nejbližší době podle mluvčí soudu nařízeno nebude.

Související

ANO 2011, Občané městských částí a Zelená pro Opavu podepsali koaliční smlouvu. Uprostřed Tomáš Navrátil

Polovina statutárních měst už skládá koalice. Primátora má Karviná, Opava i Teplice

Zástupci vítězné ČSSD a hnutí ANO podepsali dnes v Karviné koaliční smlouvu. Opavu povede v příštích čtyřech letech koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu. Alespoň předběžně domluvenou koaliční spolupráci má týden po volbách 15 z 27 statutárních měst. Koalice dnes vznikly i v některých okresních městech. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů, z větší části obdoba dosavadního vedení. V Chebu budou zřejmě spolupracovat vítězné ANO, Volba pro kraj (VOK) a ODS. Litoměřice povede vítězné ANO s uskupením Naše Litoměřice, jedná se ještě o vstupu třetího do koalice. V Jeseníku se na koalici opět domluvilo vítězné uskupení Jeseník srdcem a PRO Jeseník. V Teplicích dnes večer podepsalo koaliční smlouvu vítězné ANO s druhou ODS, která kandidovala s TOP 09.

Více souvisejících

Teplice migrace Pašeráctví soudy Národní centrála proti organizovanému zločinu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy