Kněžínek zkritizoval Duku. K návrhu povinného oznamování zneužívání je skeptický

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) zkritizoval návrh povinného oznamování sexuálního zneužívání, který prosazuje arcibiskup Dominik Duka. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Ministerstvo se k návrhu staví skepticky, potvrdil ČTK mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Neznamená to však podle něj, že se vláda novelou nebude zabývat.

Duka zaslal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) návrh novely trestního zákoníku, jež by zakotvila povinnost oznámit možné znásilnění, sexuální nátlak a pohlavní zneužití u osob mladších 16 let. Za neoznámení činu by hrozilo stíhání, a to i mladistvým. Podle Kněžínka by to ale mimo jiné narušilo důvěru dětí k blízkým, kterým se s případným zneužitím svěří.

"Pokud dítě nalezne sílu překonat strach, stud a další velice silné negativní pocity, a svěří se se svými prožitky jakékoli osobě, neměli bychom jej 'odměnit' tím, že tuto osobu donutíme pod hrozbou trestněprávního postihu jeho důvěru porušit a čin oznámit," uvedl podle serveru Kněžínek v reakci na novelu. Právní úprava musí podle ministra zohledňovat vazby mezi blízkými. "Je očividné, že prolomení nebo narušení těchto vazeb může způsobit oběti další trauma a že představuje riziko další viktimizace oběti," doplnil.

Novela, kterou pro Duku připravil advokát Ronald Němec, by podle ministra kromě prohloubení traumatu, které vznikne oběti zneužívání samotným činem, vystavila traumatizaci i oznamovatele činu. Oznamovací povinnost by podle ministra také mohla prolomit lékařské tajemství, protože by se vztahovala i třeba na lékaře.

Pražský arcibiskup kardinál Duka s názorem ministra nesouhlasí. Blízké osoby musí podle něj za oběti převzít odpovědnost, píše server. Za neoznámení zneužívání by chtěl kardinál stíhat i mladistvé ve věku od 15 let. "Domnívám se, že osoba starší 15 let a mladší 18 let je již dostatečně rozumově a osobnostně vyspělá, aby dokázala převzít odpovědnost, že je zde osoba, které je takto ubližováno, případně je trestný čin vůči ní připravován. Zvláště pokud jde o spolužáka či kamaráda," řekl Duka serveru.

Duka oznámil přípravu návrhu povinného oznamování sexuálních zločinů na začátku března poté, co v České televizi promluvilo několik údajných obětí zneužívání ze strany katolických duchovních. Česká katolická církev také následně oznámila, že zřídí kontaktní místo pro mladistvé ohrožené sexuálním zneužíváním.

Duka byl v letech 1986 až 1998 nejvyšším představeným v dominikánském řádu. V té době a také na začátku 21. století se podle médií stalo několik lidí oběťmi zneužívání páchaného členy řádu. Česká dominikánská provincie nyní uvedla v prohlášení pro média, že dominikáni podezírají asi šest lidí ze svých řad, že se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli dopustit sexuálního zneužívání.

V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, směřující k pozastavení kněžské činnosti a izolaci od potenciálních obětí. Světský trestněprávní proces nebyl v žádném z těchto případů zahájen, protože si to podle dominikánů nepřály samy oběti a nevyžadovaly jej světské právní normy ani tehdejší vnitrocírkevní předpisy.

Související

Miloš Zeman

Zemanova rakovina? Policie měla právo kauzu odložit, rozhodl NS. Ovčáček skřípe zuby

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, což Hrad popřel. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO), podle něhož nebyly splněné podmínky pro odložení případu. Nejvyšší soud stížnost zamítl jako nepřípustnou, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Petr Tomíček. Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.

Více souvisejících

Jan Kněžínek sexuální zneužívání Dominik Duka Církev

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy