Nelegální obchod s lihem vynesl obviněným více než půl miliardy korun, rozsudek zazní ve čtvrtek

Rozsudek v kauze praní špinavých peněz vynese zlínský okresní soud ve čtvrtek. Více než půl miliardy korun pocházelo podle obžaloby z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. V případu jsou obžalovaní čtyři lidé Březinovi blízcí. Dnes ve svých závěrečných řečech znovu zopakovali, že se cítí nevinní.

Březinovu otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozí až osmileté vězení. Vladimír Březina, který Radkovi Březinovi často půjčoval peníze, dnes uvedl, že vinu popírá v celém rozsahu. "O synově trestné činnosti mi nebylo až do jeho zadržení nic známo. Nemohl jsem vědět, že peníze, které mi syn či jeho firmy vracejí, jsou, nebo mohou být, kontaminovány penězi pocházejícími z trestné činnosti. Nemohu se zbavit dojmu, že celé přípravné řízení bylo vedeno jednostranně v můj neprospěch. Obžaloba neobsahuje nic hmatatelného," řekl Vladimír Březina.

Stanislava Březinová připustila, že vkládala vysoké částky na bankovní účty nebo nakupovala na základě instrukcí svého tehdejšího manžela cenné papíry. Neviděla na tom prý však nic špatného. Vysoké vklady na bankovní účty potvrdily i Mazurová s Míčkovou. Obě uvedly, že vzhledem k movitosti rodiny Březinových neměly tušení, že by peníze mohly pocházet z trestné činnosti. "Od 14. prosince 2014, kdy začalo mé trestní stíhání, žiji nepřetržitě s pocitem křivdy a ponížení," řekla Mazurová.

Státní zástupce Radek Bartoš žádá pro Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou trest nejméně 5,5 roku vězení, pro Mazurovou s Míčkovou minimálně tři roky. Čtveřice se podle obžaloby podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013. Podle žalobce se je snažila legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Největšími vkladatelkami byly podle spisu Mazurová a Míčková. Díky těmto operacím si podle státního zástupce přišel Vladimír Březina na více než 440 milionů Kč, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů.

Vladimír Březina už dříve uvedl, že šlo o finance, které získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání Radka Březiny aktivně nepodílela. Vždy prý pouze poslouchala jeho pokyny, což její bývalý manžel u soudu potvrdil. Mazurová a Míčková se hájí tím, že s penězi do bank jezdily vždy na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše nebo Vladimíra Březiny. Ti jim však prý řekli, že jde o peníze z pronájmu nemovitostí. I jejich výpověď Radek Březina, který je stíhaný v samostatném řízení, potvrdil. Vyšetřovatelé zajistili majetek za 400 milionů Kč.

Radek Březina byl v červnu 2017 odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k 13 letům vězení. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně vyčíslil vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších soudy pravomocný rozsudek dosud nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

Související

Alkohol

Lihovarník Jarošek je na svobodě, trest mu byl přerušen kvůli nemoci

Krajský soud v Brně přerušil odsouzenému podnikateli Vladislavu Jaroškovi výkon trestu odnětí svobody ze zdravotních důvodů na rok. Serveru iRozhlas.cz to potvrdila mluvčí soudu Eva Angyalossy. Podnikatel si má ve vězení odpykat šestiletý trest za krácení daní při obchodech s lihem, soud mu v minulosti výkon trestu kvůli jeho zdravotnímu stavu přerušil opakovaně.

Více souvisejících

Lihoviny Zlín soudy Radek Březina (údajný boss) Alkohol

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy