Případ vraždy Roma z Chomutova: Nejvyšší soud zrušil rozsudek

Nejvyšší soud v Brně (NS) zasáhl do případu předloňské vraždy řidiče dodávky na sídlišti v Chomutově. Za zastřelení řidiče si sedmileté vězení odpykával Petr Benda. Podle serveru Aktuálně.cz ale Nejvyšší soud nařídil jeho převezení do vazby v Litoměřicích. V praxi to znamená, že pravomocný rozsudek byl minimálně zrušen, píše Aktuálně.cz.

Bendu odsoudil ústecký krajský soud na 12,5 roku za vraždu, Vrchní soud v Praze mu loni v srpnu trest snížil na sedm let. Proti rozhodnutí vrchního soudu podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, chtěl přísnější trest. Dovolání podal i Benda, žádal změnu právní kvalifikace.

"V tuto chvíli je jisté, že ve věci neexistuje pravomocný rozsudek, protože Nejvyšší soud převedl pana obžalovaného z výkonu trestu do vazby," řekl serveru Aktuálně.cz soudce z ústeckého krajského soudu Jiří Bednář, který případ vyřizoval v prvním stupni a o posledním vývoji dostal dílčí zprávu. "Muselo dojít ke zrušení minimálně rozhodnutí vrchního soudu," dodal.

"Nejvyšší soud ctí i v tomto případě svoji ustálenou praxi, že do médií nesděluje takové informace o řízení, které ještě nebyly řádně doručeny všem jeho jednotlivým účastníkům, respektive stranám. I když příslušný senát trestního kolegia Nejvyššího soudu ve věci rozhodl už 30. dubna, doposud není vypracováno kompletní odůvodnění rozhodnutí, a tudíž ještě nemohly být s výsledkem jednotlivé strany řízení seznámeny," řekl ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Není tedy zatím jasné, zda se případem bude znovu zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem, nebo Vrchní soud v Praze. Záleží na tom, kterému dovolání NS vyhověl. Rozhodnutí NS by mělo být podle Aktuálně.cz známo na přelomu května a června.

Incident se stal 27. května 2017 na sídlišti Písečná v Chomutově. Dodávka jezdila v noci po sídlišti a narážela do aut. Bendovi řekla jeho matka, že venku někdo najíždí do aut a pravděpodobně i do lidí. Muž si nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde bez varování vystřílel zásobník na kabinu řidiče, který na následky zranění zemřel. Střelec na místě počkal na policii. Zatímco Benda byl střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a marihuany. Zavražděný řidič byl Rom, podle justice však vražda neměla rasový podtext.

Svědci po střelbě uvedli, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela rychlostí chůze a i podle záběrů ze sídlištních kamer nikoho neohrožovala, soudy proto vyloučily verzi o nutné obraně.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy chomutov Vražda Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy