Česko přijde o 22 miliard z evropských fondů, viník je i Dobeš

Praha - Pokud Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací, může Česká republika přijít v evropských fondech asi o 22 miliard korun. Jde hlavně o peníze operačních programů Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dokument z ministerstva pro místní rozvoj označuje za rizikové šest programů z osmnácti, které spravují tuzemské úřady. Materiál ministerstva v úterý projedná vláda. ČTK má dokument k dispozici.

Ministerstvo ve své zprávě označuje za rizikové šest z celkových osmnácti operačních programů. Zejména jde o operační programy Životní prostředí, kde hrozí ztráta 15,9 miliardy korun a Vzdělávání pro konkurenceschopnost s potenciální ztrátou 6,3 miliardy.

"Každý rok dáváme v tuto dobu materiál na vládu, kde informujeme o tom, jak jsou čerpány prostředky. Ministr už před čtrnácti dny uvedl, že na tyto programy by bylo vhodné nasadit systém krizového řízení," uvedla mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Ztráta 22 miliard je podle Jabůrkové však jen teoretické maximum. "Jsou to peníze, o které bychom mohli přijít, kdybychom nic nedělali," vysvětlila Jabůrková.

Rizikové operační programy ministerstvo analyzovalo z hlediska finančního plnění, věcného plnění cílů a z hlediska řízení operačního programu. "Zmíněný materiál neříká, že budeme vracet tolik a tolik miliard korun. Ministerstvo pouze upozorňuje na rizika u některých programů, jejich finanční vyjádření a navrhuje kroky, aby se z rizika nestala realita," doplnil Marek Ženkl z tiskového oddělení ministerstva. Ministerstvo tak například plánuje převést peníze mezi jednotlivými programy. "Prostředky z programu vzdělávání pro konkurenceschopnost bychom chtěli realokovat na Operační program lidské zdroje a zaměstnanost a do regionálních programů," dodala Jabůrková.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

Co bude se studenty a vědci? EU schválila financování do roku 2020 v případě brexitu bez dohody

Rozpočtový výbor Evropského parlamentu odsouhlasil prodloužení financování unijních projektů a programů – a to ať už studentských, výzkumných, či dokonce hospodářských. Financování těchto projektů i nejrůznějších akcí, na kterých se podílí i Spojené království, mělo původně skončit letošním rokem. Parlamentní výbor však včera rozhodl o prodloužení finanční podpory již probíhajícím projektům, a to až do konce roku 2020.

Více souvisejících

fondy EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy