V Liberci krajský soud nevznikne. Peníze se utratily v Brně, rýpl si hejtman!

Praha - Sněmovna v pátek v prvním čtení zamítla poslaneckou iniciativu sociálních demokratů, podle které měl v Liberci vzniknout plnohodnotný krajský soud. V Liberci tak zůstane pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Soud měl podle návrhu vyřizovat záležitosti z obvodu okresních soudů v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech. Ve srovnání se současným stavem by zřízení plnohodnotného krajského soudu v Liberci nepřineslo vyšší náklady, tvrdil jeden z předkladatelů poslanec Pavel Ploc (ČSSD). Připomněl, že budova justičního paláce v Liberci, dokončená roku 2001, byla od počátku koncipována tak, aby pojala plnohodnotný krajský soud.

"Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem už nyní vyřizuje všechny soudní agendy krajského soudu. Z hlediska místní příslušnosti však nemůže vyřizovat agendu v okrese Semily, neboť obvod Okresního soudu v Semilech patří do obvodu Krajského soudu v Hradci Králové, a na druhé straně se v Liberci vyřizuje část agendy z obvodu okresního soudu v Děčíně, tedy na území Ústeckého kraje," vysvětlují poslanci podstatu svého návrhu.

Zákonodárci argumentují také tím, že pro státní pokladnu by žádné náklady navíc nevznikly, naopak by se ušetřilo na prostředcích, které se vynakládají na zajišťování styku mezi pobočkou a mateřským pracovištěm Krajského soudu v Ústí nad Labem (náklady na dopravu žalob, spisů, účetních dokladů apod., dopravu osob, poštovné, telefony).

Vláda již dříve návrh odmítla, nebyl podle ní systémový. Na plénu sněmovny vystoupil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, který upozornil na absenci soudu ve svém kraji. "Pokud vláda říká, že to není systémové řešení, tak asi bude mít pravdu," připustil, ale kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) by podle něj měl říci, jak chce problematiku řešit. Ministerstvo spravedlnosti se vždy vysloví, že na zřízení krajského soudu v Karlových Varech nemá peníze, protože je utratilo za stavbu soudu v Brně.

Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) funguje soudní soustava jinak než státní správa a krajský soud v každém kraji být nemusí. "Čím více máte odvolacích soudů, čím více to rozbijete, tím spíše snížíte odbornost," podotknul místopředseda sněmovny.

Koalici se povedlo zamítnout návrh až napodruhé, nejprve jí chyběl jeden hlas.

Související

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.
Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Více souvisejících

Liberec Krajský soud Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 57 minutami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy