Sokol o Unii obhájců: Chceme kritizovat státní zástupce, to je v demokracii legitimní

Praha – Jeden z nejznámějších advokátů Tomáš Sokol spolu s dalšími kolegy založil Unii obhájců, která by měla poukazovat na chyby žalobců. Státní zástupci totiž podle Sokola často z nedbalosti chybují a to se pak odráží v důležitých kauzách.

Podle advokáta existují případy, ve kterých je zahájeno trestní řízení, i když to podle zákona není možné. Jako příklad uvádí kauzu, která vyvrcholila tím, že česká policie měla dva prezidenty. „Státní zastupitelství mělo znát fakt, že nemůže stíhání probíhat a to, že na konci bylo zrušeno tím soudem po roční peripetii, to je sice hezké, ale já si myslím, že to vůbec nemělo být zahajováno," vysvětloval na Radiožurnálu Sokol.

Jsou ale také případy, do kterých podle advokáta Unie zakročovat nikdy nebude. „Kdyby šlo o důkazní stránku té věci, tedy jestli v uvozovkách vyhraje státní zástupce nebo obžalovaný, tak to je jiná věc. Do takovýchto případů se Unie obhájců rozhodně nebude pouštět a nebude za ně kohokoliv kritizovat, protože v celé řadě případů jde o to, jak důkazy předložení obhajobou a obžalobou posoudí soud," vysvětluje obhájce, čemu se rozhodně bude vyhýbat.

Většina kauz je podle Sokola v pořádku, existuje prý ale asi 10% případů, ve kterých mohly vzniknout chyby v důsledku nedbalosti, za které může buď policie, nebo dozorový státní zástupce. „Ten systém musí mít nějakou chybovost, ale pokusíme se přesvědčit nejvyššího státního zástupce o tom, že k některým evidentním chybám dochází už na začátku, kdy je zřejmé, že trestní stíhání by vůbec nemělo běžet," komentuje postoj Pavla Zemana Sokol.

Nejvyšší státní zástupce už před několika dny prohlásil, že celou unii považuje pouze za soukromé aktivity několika obhájců. „Na rozdíl od pana doktora Sokola se domnívám, že státní zastupitelství funguje v zásadě dobře a dělá to, co mu ukládá zákon. Chápu potřebu některých obhájců se proti tomu vymezit," uvedl Zeman pro ČTK.

„Říct, že jsme založili spolek, protože máme pocit, že určitá instituce nefunguje tak, jak by měla fungovat, přece není shazování systému. A pokud se ukáže, že ty výtky jsou na místě, tak to systém bude vylepšovat. A představa nějaké jednolitosti za cenu potlačování vlastních názorů, na to bych tedy poznamenal, že ty doby, kdy obhajoba byla součástí obžaloby, už jsou vcelku nenávratně pryč," říká rázně Sokol, podle kterého se Unie obhájců chystá kritizovat a to je v demokracii naprosto legitimní.

Související

Policie ČR kontroluje řidiče

Požadavek policie o vytištěném dokumentu nemá oporu v žádném zákonu, říká Sokol

Advokát Tomáš Sokol považuje interpelaci Policie České republiky, podle níž se řidiči, kteří překračují hranice okresů musejí od středy prokázat vytištěným dokumentem, za krajně nešťastnou. Orgány totiž odmítají, aby doklad zdůvodňující jejich mobilitu v době koronavirové pandemie, byl předkládán v elektronické podobě. „V požadavku policie nenacházím oporu v žádném zákoně,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Sokol.
Advokát Tomáš Sokol

Advokát Tomáš Sokol nemůže obhajovat mladíky v případu vraždy, potvrdil soud

Advokát Tomáš Sokol s konečnou platností nemůže zastupovat ani jednoho z mladíků viněných kvůli vraždě partnerského páru z Prahy 6, jejichž těla byla loni nalezena po měsících pátrání ve středočeské nádrži Švihov na řece Želivce. Potvrdil to odvolací pražský vrchní soud, podle kterého si zájmy obou obžalovaných navzájem odporují. ČTK to sdělila mluvčí Městského soudu v Praze, u něhož se hlavní líčení v případu koná.

Více souvisejících

Tomáš Sokol státní zástupci soudy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy