Průkazy postižených se budou měnit asi bez posudků lékařů

Praha - Lidé s postižením, kteří mají průkazky pro handicapované vydané do letošního roku, budou asi dostávat nové průkazy automaticky. Úřady by jim je mohly vyměnit bez posuzování zdravotního stavu. Předpokládá to novela zákona o poskytování dávek postiženým, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného schvalování.

Bez úpravy by byla výměna průkazek podle ministerstva práce a sociálních věcí náročná pro postižené i pro stát. Jen posudkoví lékaři vyčíslili podle dřívějších informací náklady na 57 milionů korun.

Vydávání průkazek změnila sociální reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Průkazy, které dokládaly nárok na určité výhody, měly platit jen do konce roku 2015. Novela stanovuje postup, jak se budou nynější typy průkazů měnit. Místo dřívějších průkazek TP, ZTP a ZTP/P úřady od roku 2012 vydávaly průkaz osoby se zdravotním postižením (OZP). Jako průkazka měla sloužit také sociální karta, která je ale už zrušená.

Od letoška úřady lidem průkaz vymění až poté, co jejich stav zhodnotí posudkoví lékaři správy sociálního zabezpečení. Od příštího roku by proto podle návrhu úředníci měli držitelům novou průkazku dát automaticky. Lidé by měli mít nárok na stejný typ průkazu, jaký měli v minulosti, tedy TP, ZTP či ZTP/P.

Související

Více souvisejících

invalidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy