Letos má ČR rekordní počet zesnulých dárců orgánů

Praha - Rekordní počet 250 zesnulých dárců orgánů zaznamenalo Koordinační středisko transplantací (KST) ke konci letošního roku. V mezinárodním žebříčku si Česko od loňska o jednu příčku polepšilo a je aktuálně na 14. pozici mezi zeměmi světa.

Na růst počtu zesnulých dárců měla podle ředitele KST Miloše Adamce zásadní vliv novela transplantačního zákona z roku 2013, která umožnila poskytnout rodinám zemřelého dárce příspěvek na pohřebné. Rozvíjí se také program na podporu žijících dárců, například tím, že dostávají náhradu ušlé mzdy. Po loňském výrazném růstu žijících dárců se jejich počet stabilizoval a aktuálně jich je registrováno 63.

"Těší nás stále větší zájem veřejnosti o transplantační program, tisíce spokojených pacientů jsou tím nejlepším výsledkem našeho snažení," uvedla národní koordinátorka orgánových a tkáňových transplantací Lucie Baudyšová.

Jednou z cest, jak počty dárců navýšit, je podle Adamce vyškolení a financování dárcovských konzultantů. Jsou to pracovníci v nemocnicích, kteří upozorní na možného dárce orgánů, spolupracují s ošetřujícím lékařem a zajišťují nutná vyšetření pro potřeby transplantace.

Další možností je vyplácení tzv. explantačních poplatků, jež motivují nemocnice k dárcovství. Je to ale finančně náročné a postup není zakotven v zákonech. KST se proto soustřeďuje na vzdělávání a medializaci dárcovství mezi odborníky i laiky.

Koordinátoři KST, kteří mají nepřetržitou službu, přijímají informace o potencionálních dárcích z regionálních transplantačních center. Přijímané výzvy jsou posléze zpracovány. Orgány jsou dle národní čekací listiny a alokačních algoritmů nabídnuty do příslušných transplantačních center konkrétním čekatelům. Z důvodu většího počtu čekatelů na ledviny, než v případě ostatních orgánů, je alokace ledvin prováděna pomocí počítačového programu, který pracuje s přesně definovanými algoritmy.

Letos v listopadu byla například provedena ojedinělá kombinovaná transplantace srdce a plic, v prosinci unikátní transplantace pěti orgánů u jednoho pacienta, který také vůbec poprvé v ČR dostal nové tenké střevo.

Čekací doba výrazně závisí na tom, zda je k dispozici vhodný dárce. U žijících dárců lze transplantaci časově uzpůsobit. U kadaverózních (zemřelých) dárců je doba čekání různá a může se velice lišit (od několika málo dnů až po několik let), je nemožné ji předem odhadnout. Čekací listina není 'fronta', kde by člověk přišel na řadu, ale spíše seznam čekatelů, ze kterého je podle daných pravidel vybírán nejvhodnější příjemce pro orgán, který je 'k dispozici' - kritériem není jen doba čekání, ale i medicínská kritéria jako například krevní skupina, naléhavost transplantace, imunologické parametry (u ledvin), váhový poměr mezi dárcem a příjemcem (u ostatních orgánů), informuje kst.cz.

Související

Více souvisejících

dárcovství orgánů transplantace

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy