IKEM provedl za 31 let tisíc transplantací srdce

Praha - Přes dvě stovky mužů a žen s novým srdcem dnes společně slaví na dosud největším setkání pacientů se svými lékaři Světový den srdce. V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bylo za 31 let provedeno tisíc transplantací srdce.

"Od roku 1984, kdy úspěšný program transplantací srdce v IKEM odstartoval, jsme provedli až do dnešního dne už 1017 transplantací. Jedna z našich mladších pacientek mohla díky transplantaci založit rodinu, jiní se mohli opět začít věnovat sportu. Návrat k práci a zálibám je samozřejmostí. Většina pacientů žije úplně normální život. Když je potkáte na ulici, tak byste ani neřekli, že mají transplantované srdce," řekl dnes novinářům přednosta Transplantcentra Jan Pirk.

První transplantaci v IKEMu provedli lékaři 31. ledna 1984 Josefu Divinovi, kterému náročný zákrok prodloužil život o 13 let. Jubilejní tisící transplantaci podstoupil 16. června 2015 šestapadesátiletý František Mach ze středních Čech.

"Moje pořadové číslo je tři a musím vyjádřit potěšení, že jsem se této chvíle dožil," řekl novinářům devětasedmdesátiletý Rudolf Sekava, který se po transplantaci mohl vrátit k učitelské profesi. Nyní je v důchodu, s novým srdcem žije už téměř 31 let.

Pavel Firt, který první transplantaci srdce v bývalém Československu i tehdejším východním bloku provedl, připomněl, že poprvé na světě bylo transplantováno srdce v roce 1967, tehdy to byla velká senzace. Nyní patří tento život zachraňující zákrok k běžným operacím.

Zdravotní pojišťovny hradí za transplantaci srdce 1,714 milionu korun. Peníze podle ředitele IKEM Aleše Hermana pokrývají potřebu programu, počty zákroků ale jsou podle něj limitovány počtem dárců. Zlepšit by to měla chystaná změna v úhradách, kdy do seznamu výkonů má příští rok být nově zařazen kód oceňující zhruba 10.000 korunami péči dárcovské nemocnice. Tím by mohly počty vhodných dárců stoupnout.

"Léčba srdečního selhání doznala v poslední době výrazných pokroků, onemocnění však přesto může dospět do své konečné fáze. Pokud se vyčerpají všechny ostatní možnosti léčby, je třeba konzultovat centrum s programem srdečních transplantací. Cílem takové konzultace je posoudit, zda-li nemocný skutečně dospěl do stádia pokročilého selhání, zda byly využity ostatní možnosti léčby a zda se nevyskytují důvody proti transplantaci. Tuto nenavrhujeme u starších pacientů, pacientů s přidruženými závažnými chorobami a pacientů se špatným sociálním zázemím," uvedl ikem.cz.

Související

nemocnice

Válek dočasně pověřil řízením IKEM Helenu Rögnerovou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dočasně pověřil řízením pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) vrchní ředitelku sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění ministerstva zdravotnictví Helenu Rögnerovou.

Více souvisejících

Nemocnice IKEM transplantace Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy