Obviněný šéf VoZP zůstává ve funkci, správní rada ho neodvolala

Praha - Stíhaný generální ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karel Štein zůstává ve funkci. Čtvrteční správní rada pojišťovny, na které vysvětloval své obvinění z nehospodárného nakládání s penězi, Šteina neodvolala. Mluvčí pojišťovny Richard Medek dnes ČTK sdělil, že správní rada neshledala důvod k takovému řešení.

Šteinovo stíhání se týká více než 20 podezřelých zakázek. Spolu s ředitelem VoZP protikorupční policie údajně stíhá tři lidi ze soukromé sféry, informovaly počátkem prosince Lidové noviny. Policie v červnu hledala dokumenty k veřejným zakázkám v budově ředitelství VoZP a tehdy se spekulovalo, že shání důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila odměny 130 milionů korun. Štein, který pojišťovnu vede přes šest let, obvinění považuje za absurdní.

"Správní rada generálního ředitele Karla Šteina neodvolala. Zůstává ve funkci, neshledala důvod k takovému řešení. Pojišťovna nadále plní své závazky vůči svým klientům i smluvním partnerům," uvedl Medek.

"Správní rada VoZP se situací kolem osoby pana generálního ředitele důkladně zabývala na včerejším jednání. Samosprávné orgány pojišťovny v tuto chvíli shromažďují všechny nezbytné podklady, budou o nich znovu jednat a na jejich základě bude přijato odpovídající opatření," sdělil ČTK prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví člen rady jmenovaný za tento úřad.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že ho případ znepokojuje. Na příští rok ministerstvo plánuje ve VoZP kontrolu, při které se zaměří i na skutečnosti, které prošetřuje protikorupční policie. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové je ale pravděpodobné, že obvinění je dohrou problému, na který upozornila kontrola ministerstva provedená ve VoZP na přelomu let 2012 a 2013. Ministerstvo po této prověrce podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

VoZP, která mimo jiné hradí lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700.000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun.

Související

Soud, ilustrační foto

Za ovlivňování zakázek VoZP uložil soud podmíněné tresty

Za ovlivňování veřejných zakázek na propagaci Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) dnes Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal jejího bývalého ředitele Karla Šteina tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Dalším třem obžalovaným, kteří se podle státní zástupkyně podíleli na manipulování se zakázkami či uplácení generálního ředitele, uložil soud také podmíněné tresty.

Více souvisejících

Karel Štein Vojenská zdravotní pojišťovna ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy