Poplatky ve zdravotnictví: Změnili Češi názor? Čtěte výsledky průzkumu

Praha - Součástí prosincového šetření pravidelného výzkumu Naše společnost byl i blok otázek týkajících se zdravotnictví a zdravotní péče. Jednou z otázek tohoto bloku byla i sada výroků o zdravotních opatřeních v rámci České republiky. Respondenti vyjadřovali postoje k oblastem, jako jsou poplatky za léky, zdravotní pojištění a pojišťovny, poplatky za návštěvu lékaře či specialisty, dále pak i hrazení pobytu v nemocnicích.

Poměrně značná část (41 %) respondentů by souhlasila s rozdělením zdravotní péče na tzv. standard (péči hrazenou ze zdravotního pojištění) a nadstandard (péče, na kterou by si pacient již sám připlácel). Více jak třetina respondentů (36 %) by podpořila připlácení při pobytu v nemocnici na stravu a lůžko. Zhruba čtvrtina dotázaných (24 %) by souhlasila s placením jednotného poplatku za recept v lékárně, Nejvýraznější je nesouhlas se snížením počtu lůžek v nemocnicích (85 %).

Další položkou, kde je negativní názor velice výrazný, jsou vyšší příplatky na léky v závislosti na jejich ceně (80%), možnost ušetřit snížením počtu specializovaných zdravotních pracovišť, kde odmítavý postoj vyjádřilo 78 % dotázaných, a poplatek za návštěvu lékaře, který odmítá 85 % dotázaných, uvedl soc.cas.cz.

Počet lidí, kteří by souhlasili s placení poplatků za návštěvu u lékaře, v porovnání s rokem 2010 poklesl o 19 procentních bodů. Tento rozdíl je výsledkem dlouhodobějšího a stálého poklesu, který zaznamenal nejnižší bod v minulém roce, kdy bylo schváleno zrušení třicetikorunových poplatků zavedených v roce 2008 a od 1. 1. 2015 již nebyly vybírány.

Placení jednotného poplatku za recept v lékárně je méně odmítán, nicméně oproti roku 2011 vidíme výrazný pokles podpory tohoto opatření (zatímco v roce 2010 bylo pro 48 %, v roce 2015 souhlasí 24 %).

Dlouhodobě se potvrzuje, že občané nejsou naklonění snižování počtu specializovaných pracovišť a větším příplatkům na léky v závislosti na jejich ceně. Pravidelný nárůst vykazuje počet lidí, kteří by zdravotní péči rozdělili na tzv. standardní a nadstandardní péči (v průměru o 3 procentní body ročně), takže v současnosti by s tímto opatřením souhlasilo o 12 procentních bodů více dotázaných než v roce 2011.

Související

Více souvisejících

průzkumy poplatky ve zdravotnictví Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy