1500 korun navíc pro zdravotníky? Peníze jsou v úhradové vyhlášce, ujišťuje Vojtěch

Na vládou schválený růst tarifních platů o 1500 korun plošně bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) dost peněz v úhradové vyhlášce pro rok 2020. Ve zdravotnictví platí zaměstnancům plat nemocnice přímo zřizované ministerstvem. Ostatní zřizované obcemi, kraji nebo dalšími subjekty mají smluvní mzdy.

"Peníze budeme propočítávat s nemocnicemi, ale věřím tomu, že peníze v navýšení v úhradové vyhlášky jsou," uvedl ministr. Odbory žádají vyšší růst platů, jejich centrála doporučuje odborářům po firmách žádat růst mezd o šest až sedm procent. Navíc 1500 korun k tarifu znamená například u zdravotní sestry s průměrným platem 38.500 korun nárůst o necelá čtyři procenta, u lékařů ještě méně. Podle ministra rostl plat zdravotníků letos v prvním pololetí asi o 11 procent. Odbory i někteří poslanci ale argumentovali, že na tak vysoké odměny dosáhnou jen zaměstnanci státních nemocnic, v ostatních mají méně.

Letos i loni byla úhradová vyhláška, která rozděluje peníze do jednotlivých segmentů zdravotnictví, uzavřená dříve než vládní nařízení o růstu platů ve státní sféře, které se týká i zdravotníků. Navíc musely nemocnice přidat sestrám u lůžek ve směnném provozu speciální příplatek.

Kraje, které zřizují většinu regionálních nemocnic, ale argumentovaly, že vyhláška pro letošní rok jim dost peněz nedala. Ministerstvo spolu s kraji situaci analyzovalo. "Zjistili jsme, že Vysočina a Moravskoslezský kraj byly podfinancované. Žádné peníze navíc ale nedostaly," řekl hejtman kraje Vysočina a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková je personální situace v regionech špatná. "Většina nemocnic má zavřená oddělení nebo lůžka, je nedostatek personálu," uvedla. Podle ní a zástupců dalších organizací sdružených v tzv. krizovém štábu proti kolapsu českého zdravotnictví by pro příští rok mělo jít do úhradové vyhlášky ještě asi osm miliard korun navíc. "Rozevírají se nůžky mezi dostupností zdravotní péče v centrech a na venkově," řekl Milan Kubek, prezident České lékařské komory, která je také součástí štábu.

Vyhláška pro příští rok počítá s 334 miliardami na zdravotní péči v rámci úhradové vyhlášky. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ministrem a odbory minulý týden uvedl, že pojišťovny jsou připravené dát nad rámec vyhláška ještě asi dalších šest miliard korun. Více než polovina celkové částky jde každoročně na akutní lůžkovou péči v nemocnicích.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) nemocnice mzdy / platy kraje jiří běhounek

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy