Alergici, pozor. Firma stahuje injekční pero pro léčbu anafylaktického šoku

Praha - Firma Meda Pharma stahuje z několika zemí včetně Česka kvůli možné nefunkčnosti injekční pero Epipen 300 mikrogramů pro léčbu anafylaktických šoků. Důvodem je možná závada v jakosti představující riziko nevysunutí jehly v případě aplikace léku, uvedl na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Na problém s nevysunutím jehly při použití v Japonsku upozornila sama Meda Pharma, sídlící v Německu. Týká se šarže číslo 5FA665H s dobou použitelnosti do 31. března 2017. V Česku se podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové podobná závada u této šarže neobjevila, ale lidé by měli raději injekční pera odnést do lékárny.

V Česku je zřejmě mezi pacienty asi 800 per z dané šarže. "Zkontrolujte si číslo šarže u léčivého přípravku Epipen 300 mikrogramů. Pokud máte doma balení léku uvedené šarže, nepoužívejte ho a vraťte jej do lékárny. Nejlépe však do té, kde vám byl lék vydán," požádala pacienty mluvčí SÚKL.

Lék mohou lidé vracet do lékáren do 3. dubna, dostanou pak nové balení z jiné šarže. Kdyby lékárna nechtěla lék vyměnit, mohou se zákazníci obrátit přímo na firmu Meda Pharma na telefonním čísle 222 004 400. Případně si mohou pacienti nechat u lékaře předepsat jako náhradu přípravek Emerade 300 mikrogramů.

EPIPEN 300 MIKROGRAMŮ je předplněné pero s léčivou látkou epinefrin (adrenalin), které je určeno k akutní léčbě těžkých alergických reakcí (anafylaxe) způsobených např. alergeny v potravinách, lécích, hmyzím kousnutím nebo bodnutím apod.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

súkl alergie Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy