Čínská klinika vyroste v Hradci až v roce 2019. Už teď budí vášně

Hradec Králové – Projekt výstavby Kliniky čínské medicíny v areálu hradecké fakultní nemocnice by měl být hotov v polovině roku 2019. Původně mělo centrum stát o rok dříve. Centrum, které vzbuzuje v odborné sféře značné diskuze financuje čínská společnost CEFC Group, která je v současnosti majoritním vlastníkem fotbalové Slavie nebo investuje do televizní skupiny Barrandov. Česká lékařská komora je vůči projektu skeptická.

Stavba kliniky čínské medicíny v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové by měla být zahájena zhruba v polovině letošního roku. Původně se mělo začít už loni s tím, že stavba bude v průběhu roku 2018 dokončena. Zahájení stavby bylo odsunuto mimo jiné z důvodu, že čínská společnost CEFC Group si podmínila poskytnutí investice zhruba 270 milionů korun na stavbu tím, že nemocnice vstoupí do Nadačního fondu tradiční čínské medicíny a o tom měla rozhodnout vláda. Ta vstup královéhradecké nemocnice do fondu nakonec schválila. CEFC Group je významným investorem televizní skupiny Barrandov a vlastní například fotbalový klub Slavia Praha.

V rámci FN Hradec Králové již dva roky funguje ambulance tradiční čínské medicíny, o jejíž služby je údajně velký zájem. Péče je v tomto česko-čínském centru tradiční čínské medicíny placená. Pacient si tak například za jednorázovou akupunkturu zaplatí 540 korun, za vstupní vyšetření metodami tradiční čínské medicíny bez akupunktury až 1 820 korun. V ordinaci je neustále přítomen tlumočník, který pacientovi překládá stanoviska čínského lékaře.

Vůči vzniku tohoto centra a jeho zaštítění jeho fungování ze strany státu, potažmo ministerstva zdravotnictví protestuje Česká lékařská komora. Podle mluvčího ČLK Michala Sojky není problém samotná existence kliniky, ale právě fakt, že klinika stojí v areálu univerzitní nemocnice, podporu od ministerstva zdravotnictví také nechápe.

„Ministerstvo by mělo podporovat to, co je ověřené a důvěryhodné,“ což „tradiční čínská medicína“ není, je to pouze druh léčitelství, prozradil pro EuroZprávy.cz. Dodal, že problematický je také fakt, že „čínští lékaři“ v podstatě nejsou  českými lékaři, nejsou členy České lékařské komory. To považuje ČLK za nelegální praktiku, každý lékař, který vykonává lékařské povolání na území Česka, musí být členem Komory. Sojka chápe i zvýšený zájem případných pacientů o metody čínské medicíny, odmítá však, aby tento typ léčitelství byl podporován a financován ze strany státu.

Tradiční čínskou medicínu považuje Komora za nesmysl a podvod na lidi. Naposledy se Komora vyjádřila v otevřeném dopise poslancům k návrhu MUDr. Vyzuly, který se zasazoval o rozšíření zákona o vzdělávání zdravotníků. Chtěl, aby zákon uznal obor „terapeut a specialista čínského léčitelství“.

„Vědecká rada České lékařské považuje tzv. Tradiční čínskou medicínu za pouhé léčitelství. Tento návrh je nebezpečným průlomem, neboť legislativně přiznává čínskému léčitelství statut medicínského oboru, a tím zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám,“ stojí v dopise. Komora nepovažuje léčitelství za zdravotnické povolání.

České ministerstvo zdravotnictví je naopak vůči čínským vlivům v medicíně otevřené. „Tradiční čínská medicína nikdy naši západní medicínu nenahradí, ale může být vhodným doplňkem a určitou alternativou. Nevidím důvod, proč nenabídnout pacientům doplňkovou léčbu, která jim může ulevit nebo pomoci,“ prohlásil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík na semináři k možné synergii západní a tradiční čínské medicíny letos v únoru.

Dodal, že „Aplikovány budou pouze ty medicínské metody, které jsou založené na důkazech. Celý systém musí mít jasný řád a být kontrolovatelný.“ Projekt čínské kliniky podporoval už ministr zdravotnictví za Rusnokovy vlády Martin Holcát a pozdější ministr za ČSSD Svatopluk Němeček.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček Miloslav Ludvík CEFC Hradec Králové FN Hradec Králové Čína nemocnice lékaři

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy