Zubaři vybrali náhradu za míchaný amalgám v plombách, ten zakázala EU

Mikulov - Česká stomatologická komora (ČSK) našla řešení, čím nahradit u dětí, těhotných a kojících matek takzvaný míchaný amalgám, jehož používání od příštího roku zakázal Evropský parlament.

Lékaři by měli mít na výběr z několika možností, přičemž amalgám a kompozitní pryskyřice u stálých zubů to nebude.

Komora vymyslela náhradu míchaného amalgámu a s pojišťovnami domluvila kompromis. "Nyní čekáme, zda dojde k finální dohodě. Ale zdá se, že velký problém pro pacienty by mohl být vyřešen," uvedl Roman Šmucler, který se v září ujme funkce prezidenta ČSK.

Konkrétní materiál, který by měl amalgám nahradit, ale neuvedl. "Není to jeden jasný materiál, je to u každého výkonu vždy výběr z několika. Možností je více, aby si lékař optimálně vybral," doplnil Šmucler.

Od 1. července 2018 budou moci zubaři používat u dětí do 16 let, těhotných a kojících žen místo míchaného amalgámu, který připravují přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti, pouze takzvaný kapslový amalgám, tedy amalgám předem připravený.

Kapslový amalgám ale zdravotní pojišťovny v Česku nehradí a takzvané bílé výplně mají podle českých stomatologů nižší životnost a vliv na zdraví nebyl ještě dostatečně prozkoumán. Ministerstvo zdravotnictví před časem uvedlo, že počítá s tím, že vždy bude jedna varianta pro pacienty zdarma.

Související

Více souvisejících

zubaři Zdravotnictví Roman Šmucler pacienti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy