Zdravotní sestry dostanou od července příplatek

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání změnila tarifní tabulky, což se dotkne i platů zdravotních sester. Příplatky se jim zvednou o 2000 korun. Na příspěvky ministerstvo zdravotnictví poskytne dotace.

Se změnou příplatků pro zdravotníky počítá vládní nařízení o změně tarifních tabulek, podle kterého by ale sestry mohly měsíčně získat až 5000 korun navíc. Ludvík řekl, že schválené 2000 korun představují částku, kterou je nyní možné "ufinancovat".

"Sestry, které pracují u lůžka samostatně, tedy ne pod dohledem v třísměnném či nepřetržitém provozu, dostanou přidáno o 2000 korun hrubého. Pocítí to ve své výplatě někdy kolem 5. srpna," uvedl Ludvík, který před nástupem na ministerstvo řídil pražskou fakultní nemocnici v Motole.

Podle ministra si přilepší sestry ve státních, krajských, soukromých i církevních zařízeních. Státní nemocnice, což jsou třeba fakultní nemocnice, dostanou 2000 korun bez odvodů na každou sestru.

"Připravili jsme i dotační program pro ostatní zřizovatele, který půjde přes kraje. Tam bude podmínkou, že když se sestrám 2000 přidají, aby se jim jinde neubraly, třeba v osobním ohodnocení. Pokud podmínka nebude splněna, budou muset kraje dotace vrátit," řekl Ludvík. Podle něj 600 milionů korun poputuje ze státního rozpočtu, dalších 400 milionů pro soukromé nemocnice dá ministerstvo ze svých rezerv.

Podle šéfky Asociace krajů Jany Vildumetzové (ANO) kraje ani měsíc před tím, než by se měly příplatky začít vyplácet, přesná kritéria dotačních programů neznají.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví Miloslav Ludvík Vláda ČR nemocnice ministerstvo zdravotnictví mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy