Nová metoda by měla být revolucí v léčbě diabetu, říká lékař z IKEMu

ROZHOVOR - Diabetes druhého typu je nejobvyklejším druhem diabetu na světě. Pacienti, kteří touto nemocí trpí, mají často zvýšené množství inzulinu v krvi, jejich tělo je však často vůči inzulinu odolné. Novou metodu léčby diabetu, kterou bude IKEM zkoušet,, představil v rozhovoru se serverem EuroZprávy.cz vedoucí projektu Marek Beneš.

Diabetes druhého typu postihuje velké množství lidí. Podle Diabetické asociace České republiky bylo v roce 2015 na našem území 786 586 diabetiků a jejich počet neklesá. S nemocí přichází nutnost složité každodenní léčby - měření hladiny cukru v krvi, píchání inzulinových injekcí a přísná dieta. Nová metoda, kterou testuje nemocnice IKEM by toto všechno měla změnit. O léčbě s námi mluvil lékař a vedoucí projektu Marek Beneš.

Jak vás tato neotřelá metoda vůbec napadla?

Prvotní nápad vzešel z pozorování pacientů po chirurgických výkonech, kdy se obcházel dvanáctník. Zjistilo se, že tyto metody mají nečekaně velmi výrazný pozitivní vliv na diabetes II. typu. 

Jakou roli hraje dvanáctník v přijímání potravy?

Prokázalo se, že dvanáctník je jakýsi druhý jazyk, který testuje potravu, jež se dostane ze žaludku do tenkého střeva. Zároveň dokáže analyzovat to, z čeho se skládá daná strava. Zda se jedná o cukry, tuky nebo například bílkoviny. A když zjistí, že je v potravě mnoho cukrů, nastaví podle toho proces metabolismu. Podle aktivity je buď využije jako energii nebo uloží jako tuk. Když ale oslepíme buňky, které analyzují obsah potravy, oslepíme tím i dvanáctník a on nebude vědět, co jím zrovna prochází.

Jaká hrozí pacientům rizika?

Jedná se o zcela bezpečnou metodu léčby, která nevyžaduje chirurgický zásah. Žádné konkrétní riziko by nemělo pacientovi hrozit. Nová metoda oslepení buněk dvanáctníku je velmi elegantní řešením nemoci a organismus pacienta zatěžuje zcela minimálně.

Pomůže vaše léčba všem pacientům nebo jen některým?

Nyní se stále nacházíme v prvotní fázi pilotního projektu, a proto nelze dělat dopředu závěry. Nicméně předpokládáme, že léčba pomůže všem pacientům, kteří tuto léčbu podstoupí.

Je šance na vyléčení stoprocentní?

V medicíně sice není nikdy nic stoprocentní, výsledky této léčby by však měly být okamžité. Podle pilotních studií se díky této nové léčbě daří cukrovku kompenzovat do několika týdnů a jako vedlejší efekt je zde také snížení hmotnosti. Léčba by také měla pomoci s problémy, které diabetes provází, jako je vysoký krevní tlak, ateroskleróza a podobně.

Kdo hradí testování metody?

Pilotní fázi projektu financuje izraelská strana, která laser DiaGone vyvinula a oslovila naše odborníky na základě našich vynikajících výsledků a zkušeností z předchozích let. Jestli se nám z této stále experimentální léčby podaří vytvořit rutinní metodu, znamenalo by to nejen šetrnější přístup pro velké množství nemocných, ale i výrazné snížení nákladů na léčbu diabetiků. Jeden zákrok by nahradil neustálou potřebu léků a léčebných pomůcek.

Bude léčbu platit pojišťovna? A kdyby ne, budou si ji moci pacienti dovolit.

Pokud bude léčba úspěšná, počítáme s tím, že by zákrok mohla do budoucnosti hradit pojišťovna. Jestli se to však nestane, předpokládáme, že by to nemělo být pro pacienty z finančního hlediska náročné.

Budou mít pacienti po zákroku nějaká omezení ve stravě či aktivitě?

Výkon by měl trvat pouhých 15 minut, bez plné anestézie a dlouhého pobytu v nemocnici. Normálně jíst budou moci pacienti hned druhý den po zákroku a nebudou mít ani žádné omezení ve stravování.

Proč chcete léčbu testovat jen na pacientech s nadváhou?

Léčba diabetu II. typu je velmi komplexní a diabetem II. typu trpí převážně pacienti s nadváhou. Ve většině případů jdou obezita a cukrovka společně ruku v ruce. Potřebujeme proto ověřit, jak je metoda účinná a efektivní právě i na obezitu u pacientů.

Nezkreslí takto omezený testovací vzorek vaše výsledky?

Toto kritérium by rozhodně nemělo zkreslit výsledky úspěšnosti léčby.

Pokud projekt vyjde, bude zákrok možný i pro ostatní pacienty, kteří nadváhou netrpí?

Ano, určitě bude výkon možný i pro ostatní pacienty, kteří netrpí nadváhou. Nicméně je takových pacientů bohužel minimum. Pacienti musí splňovat přísná kritéria. Jejich antidiabetická léčba by neměla obsahovat inkretinovou léčbu gliptiny ani GLP-1 agonisty. Dále by neměli být léčeni žádnou injekční léčbou, ani inzulínem a jinými injekcemi. Neměli by mít léky zvyšující vylučování glukózy močí – tzv. glifloziny a v neposlední řadě je další podmínkou právě určitý stupeň nadváhy či obezity. U mužů by měl být obvod pasu minimálně 104 cm, u žen pak 94 cm. Mělo by se zkrátka jednat o špatně kompenzované diabetiky, tedy takové, kteří mají glykovaný hemoglobin vyšší než 58 mmol/mol.

Kdy se metoda dostane mezi všechny pacienty?

V tuto chvíli nedokážeme odhadnout, kdy se léčba dostane ke všem pacientům trpícím diabetem druhého typu. V rámci první fáze pilotního projektu počítáme se zapojením maximálně 150 pacientů, kteří splňují přísná kritéria. Od konce května však Institut klinické a experimentální medicíny obdržel více než 600 přihlášek do projektu, a proto jsme již museli příjem žádostí ukončit. Do půl roku však bude zahájena druhá etapa příjmu přihlášek.

Vzhledem k tomu, že se jedná o endoskopický zákrok, budou ho moci provádět běžné nemocnice? Nebo bude nutné dorazit ke specialistům?

Tento výkon budou moci provádět pouze specializovaná centra s určitým vybavením. Počítáme, že v České republice by mohlo být maximálně 5 takových center.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka Cukr - inzulín zdraví Marek Beneš (lékař IKEM) Nemocnice IKEM

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy