Transplantace zachraňují životy. Pacienti si však někdy počkají

Praha – Transplantace orgánů zachraňují životy mnoha lidí a pro některé jsou jejich jedinou možností. Na transplantaci se ale nějakou dobu čeká a není to zcela jednoduché. Jak přesně ale celý proces funguje?

Pro mnoho nemocných lidí je transplantace jedinou možností, jak žít normální život bez strachu o své zdraví. Různá onemocnění jejich životy omezují v mnoha různých ohledech. Je přitom možné transplantovat velké množství orgánů, od plic přes játra, ledviny a další.

Pravděpodobně nejobvyklejším orgánem, který je transplantovaný, jsou ledviny. „V České republice je okolo 400 transplantací ledvin ročně,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Přemysl Frýda z Koordinačního střediska transplantací.

Transplantace ledvin pomáhají nahradit složitou a časově náročnou dialýzu, která pacienta upoutá na lůžko na několik hodin několikrát týdně. Navíc ledvinu může darovat i živý dárce, protože zdravý člověk může žít s jednou ledvinou. Stejně to funguje například s plícemi, které jsou také párovým orgánem, a s játry, která dorostou.

Jiné orgány mohou pocházet jen z mrtvých dárců. Ze zdravého člověka je možné odebrat sedm orgánů ke transplantaci. „V České republice funguje systém předpokládaného souhlasu. Pokud se během života nezaregistrujete jako člověk, kdo nechce po smrti darovat orgány, můžete být dárcem,“ vysvětlil Frýda. Tento systém funguje na Slovensku, ve Francii či Rakousku.

Druhý systém funguje tak, že se naopak předpokládá nesouhlas a lékaři si musí vyžádat souhlas nebo si vyhledat, zda se člověk registroval jako dárce. Tak to funguje třeba ve Švédsku či v Německu. U nás je však možné, že odeberou orgán i cizinci, pokud není registrován jako někdo, kdo darovat nechce.

Čekací doba na orgán hodně závisí na zdravotním stavu pacienta. „Platí, že přednost má ten, u koho je potřeba akutnější,“ komentoval Frýda. Prý lze těžko posoudit, jak dlouho pacienti čekají, v hodně širokém průměru je to mezi půlrokem a rokem. Záleží na orgánu a dalších faktorech, pokud na tom není pacient zdravotně dobře, může podle Frýdy čekat déle. Ne u všech pacientů je to jednoduché.

Jaroslav Dlabola na transplantaci ledviny čekal deset let. „Měl jsem problémy s játry, takže jsem dlouho transplantovaný být nemohl,“ uvedl pro EuroZprávy.cz s tím, že si prodělal žloutenku typu B. Ta mu jeho cestu komplikovala. „Nakonec jsem ledvinu získal od příbuzné.“

Pro dárcovství je nutná shoda důležitých faktorů, aby se zamezilo odmítnutí orgánu. Proto se často dárci stává rodina. Pro Jaroslava Dlabolu to byla babička. Jindy to je rodič nebo sourozenec. V některých případech daruje orgán dítě rodiči.

Podle statistik Koordinačního střediska transplantací v na začátku srpna na ledvinu čekalo 556 pacientů. V nová játra doufalo 72 lidí a transplantaci plic jich potřebovalo 59. Střediskové statistiky uvádí, že je na čekací listině vždy okolo stovky lidí, kteří jsou v ní zařazeni delší dobu než jeden rok a stále čekají.

Související

Více souvisejících

zdraví transplantace dárcovství orgánů ledviny operace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy