Lékaři vstoupili do stávky. Tisíce ordinací nefungují

Praha - Asi 7000 praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů nechá dnes své ordinace zavřené. Mimo provoz bude od 10:30 do 11:00 také asi 400 lékáren. Společně protestují proti návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2018, která pro ně nepočítá s nárůstem plateb od zdravotních pojišťoven. Lékárníkům v něm chybí navýšení platby za vydání léku na recept, které bude podle nich po zavedení eReceptu komplikovanější.

Lékařům vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má kromě platu lékaře a sestry také další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Zatímco v nemocnicích vláda slíbila růst platů o deset procent a pro lůžkovou péči počítá s navýšením úhrad meziročně o devět miliard korun, praktičtí lékaři nemají navíc dostat nic.

Protestovat budou spolu s nimi také lékárny. Chtějí dorovnání platby za vydaný recept na úroveň zrušených regulačních poplatků. Elektronický recept, který musí lékaři od roku 2018 vydávat, jim podle České lékárnické komory až třikrát prodlouží práci. Navíc na rozdíl od lékařů nedostanou kompenzaci, aby nové povinnosti přizpůsobily své počítače.

Doktoři protestovali už minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12.000. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol "pohřbívání" jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestují, zatím není definitivní, hotová má být na konci října.

Část praktických lékařů v Jihomoravském kraji se přidala k celostátní stávce a zavřela ordinace. Další ošetří jen akutní případy a někteří sice akci podporují, ale ordinace mají otevřené. ČTK to zjistila v ordinacích doktorů. Nemocnice kvůli možnému návalu pacientů žádné speciální opatření nepřichystaly. Protest podporují i některé lékárny v Brně, které však zůstanou otevřené. Lékaři protestují proti nárůstu byrokracie, podfinancovaným praxím i zavedení elektronického receptu od ledna příštího roku.

Papír s informacemi čekal na pacienty u vchodových dveří do budovy u ordinace lékařek Michaely Štolfové a Heleny Schenkové na Běhounské ulici v Brně. Na něm se píše, že je Štolfová ve stávce a Schenková neordinuje pro nemoc, avšak že ji zastupuje právě stávkující Štolfová v ošetření pouze akutních případů. V ranních hodinách však byla ordinace uzamčená a telefon nikdo nezvedal.

Ordinaci se rozhodla zavřít i Helena Sklenská v městské části Brno Řečkovice a Mokrá Hora, ale i další lékaři v celém kraji. Patří mezi ně například Daniel Hudeček v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku nebo Monika Veigendová v obci Mokrá-Horákov na Brněnsku, která však ošetří akutní případy. Stejně se rozhodl i Tomáš Debef z Kobylí na Břeclavsku, který nechá ordinaci zavřenou, ale pomoc poskytne akutním případům.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

lékaři stávka eRecept

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy