Tržby farmaceutického trhu vzrostly o 4,4 procenta

Praha - Tržby farmaceutického trhu v Česku loni meziročně vzrostly o 4,4 procenta na 68,4 miliardy korun. Vyplývá to z tzv. Sprinx Indexu, který pro Zdravotnický deník zpracovala technologická společnost Sprinx Systems.

Největší objem prodeje léčivých přípravků, téměř 62 miliard korun, se uskutečnil přes lékárny. Počet spotřebovaných balení léků v ČR naopak proti roku 2015 klesl.

Jiří Stránský ze společnosti Sprinx Systems ale upozornil, že index počítá s cenami bez marže a DPH. Data jsou včetně vývozu z ČR. "Je třeba také doplnit, že jde pouze o léčivé přípravky registrované a předepisované na lékařský předpis. Údaje o volně prodejných přípravcích nebo doplňcích stravy nejsou předmětem hlášení Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv," uvedl. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zaplatili například předloni Češi za léky bez lékařského předpisu v lékárnách 8,2 miliardy korun.

Sprinx Systems dále uvedl, že deset největších firem se loni na tržbách trhu podílelo 29,7 miliardami korun, což je 43,4 procenta trhu. Dvacet největších společností pak mělo celkový objem prodeje 43,6 miliardy korun, což je 63,7 procent trhu. "Zajímavý údaj v tomto kontextu je to, že firem, které v roce 2016 v ČR prodávaly, bylo 313," podotkl Stránský.

Největší objemy prodejů měly podle Sprinxu společnosti sanofi-aventis (5,9 miliardy korun), Roche (3,8 miliardy korun) a Novartis (3,6 miliardy korun). Lídr trhu, farmaceutická skupina Sanofi, je majitelem výrobce léků Zentiva. Sanofi loni oznámila, že zahájí odprodej svého podnikání v oblasti generických léků v Evropě. Jedním z největších výrobců takových léků je právě Zentiva, která má výrobní závod v Praze.

Související

Léky, ilustrační foto

Rozsáhlá korupční kauza: Policie navrhla obžalovat dalších 66 lidí za předepisování léků

Policie navrhla obžalovat dalších 66 lékařů a zástupců farmaceutických firem v rozsáhlé korupční kauze, která se týká přednostního předepisování konkrétních léků. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Celkovou výši úplatků předaných lékařům vyčíslili kriminalisté na zhruba 12 milionů korun.

Více souvisejících

farmaceutické firmy léky

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy