Co se děje v "eldéenkách"? Ombudsmanka zjistila závažné nedostatky

Brno - V léčebnách dlouhodobě nemocných je málo personálu, řekla dnes ombudsmanka Anna Šabatová. Její pracovníci navštívili osm léčeben. Nikde nezjistili hrubé chování. Kvůli nedostatku zaměstnanců a času však dělá personál pouze nezbytné úkony a nemůže se lidem věnovat individuálně. Dává proto 102 doporučení léčebnám a sedm dalších ministerstvu, jak by šlo situaci zlepšit.

Z návštěv vyplynuly i další nedostatky, které mohou vést k zásahům do důstojnosti a soukromí pacientů. Šabatová uvedla například to, že je mnoho lidí na jednom pokoji, takže nemají soukromí, pokoje jsou neosobní a strohé, chybí dostatek rehabilitace, ale i signalizační zařízení pro přivolání pomoci, pokoje ani toalety nejsou bezbariérové a schází systematická prevence podvýživy a dehydratace. Personál nemá čas na to vést pacienty k soběstačnosti. Léčeben je v ČR přes 70, podle Šabatové se nešvary netýkají vždy všech, ale společným jevem je nedostatek personálu.

Většinu pacientů léčeben dlouhodobě nemocných tvoří podle Šabatové křehcí senioři ve věku 75 a více let. Součástí týmu ombudsmanky při návštěvách v osmi zařízeních po celé zemi a různých zřizovatelů byli i lékaři a všeobecné sestry.

Podle Šabatové nedostatek personálu vede k odosobnění péče a její automatizaci. Právnička kanceláře Tereza Gajdůšková uvedla, že kvůli nedostatku času provádějí zaměstnanci hygienu u více pacientů v jednom pokoji najednou, nepoužívají závěsy a lidé na sebe vzájemně vidí. Také míchají jídlo do jednoho, takže se člověku dostane směs rozmixovaných brambor, masa a omáčky, ale také se používají kojenecké láhve, což seniorovi nemusí být příjemné.

Upozornila na to, že se v léčebnách používají i omezovací prostředky v podobě medikamentů, které mají člověka utlumit. Přitom se podle ní mají takové prostředky používat jen v bezprostředním ohrožení života pacienta.

Lékaři vydávají obecný souhlas s použitím omezovacích prostředků např. „dle potřeby“ či „v případě neklidu“ a nechávají na nelékařském personálu, aby stav pacienta vyhodnotil. Týká se to jak např. kurtů, tak i léků s tlumicím účinkem. Běžně jsou používány postranice, aniž by se vyhodnocovalo riziko pádu a zda nelze použít méně restriktivní opatření (např. snížení lůžka, částečné a spustitelné postranice apod.). Nelze akceptovat, aby chodící pacient nemohl jít v noci na toaletu a byl nucen vykonávat potřebu do plen, upozornil ochrance.cz.

"Vážím si a oceňuji práci ošetřujícího personálu, který je velmi přetížený, finančně podhodnocený a dělá, co je v jeho silách. V počtu, v jaké v léčebnách je, ale i přes sebevětší snahu nemůže pacientům zajistit péči na odpovídající úrovni. Výsledkem jsou situace, které mohou zasahovat do důstojnosti a soukromí pacientů. Tady musí pomoci ministerstvo a zasadit se o navýšení počtu personálu," shrnula ombudsmanka zásadní systémový problém, který klíčovým způsobem přispívá k celkovému stavu péče poskytované léčebnami dlouhodobě nemocných.

Související

Miloš Zeman

Pithart či Horáček vyzvali prezidenta Zemana k abdikaci

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně někdejšího předsedy vlády a Senátu Petra Pitharta, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové nebo Zemanova protikandidáta z minulé volby hlavy státu Michala Horáčka.

Více souvisejících

Anna Šabatová LDN (léčebny dlouhodobě nemocných) pacienti Zdravotnictví

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Jsme mistři. Český národní tým ovládl MS v hokeji, v Praze porazil Švýcarsko 2:0

V neděli večer se v pražské O2 Areně koná vyvrcholení letošního hokejového světového šampionátu v České republice, ve kterém se utkává domácí národní tým s tím švýcarským. Jedná se o historicky první vzájemný zápas těchto dvou týmů ve finále v historii MS. Česká hokejová reprezentace se pak ve finále MS objevila poprvé po 14 letech a chtěla navázat na dosud poslední zlato z roku 2010, ale i na zlato z roku 1985, kdy se naposledy domácímu (tehdy československému) týmu podařilo ovládnout turnaj na domácí půdě. To pro Švýcary se jedná o druhou účast ve finále v historii, před šesti lety získali stříbro po porážce se Švédskem. Český tým nakonec zvítězil 2:0 a odnáší si vytoužené zlato.

před 1 hodinou

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí. Policisté a záchranáři ošetřují kolabující

Hokejoví fanoušci zaplnili Staroměstské náměstí v Praze, aby na velkoplošné obrazovce sledovali finále mistrovství světa mezi Českem a Švýcarskem. Podle pořadatelů vidělo první třetinu asi 15 000 lidí. Záchranáři na místě ošetřili několik osob, které v davu zkolabovaly. Diváci skandovali a povzbuzovali český tým, zatímco švýcarská přesilová hra byla provázena pískotem.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Švédové si vylepšili náladu po debaklu s Českem. Získali bronz po boji s Kanadou

Nedělním programem vrcholí 87. mistrovství světa v ledním hokeji konající se v České republice. Před tím než večer od 20:20 k očekávanému finále nastoupí Češi se Švýcarskem, tak se o odpolední duel o bronz postarali poražení semifinalisté Švédsko a Kanada. Nakonec bronz putuje na sever Evropy poté, co dokázali žlutomodří zdolat Kanadu 4:2. 

před 6 hodinami

film Furiosa: A Mad Max Saga

RECENZE: Sága Šíleného Maxe. Benzínem říznutá Furiosa je postapokalyptický western s nádechem antiky

Po nadšených reakcích z pomalu končícího festivalu v Cannes se do české distribuce dostává očekávaná Furiosa: Sága Šíleného Maxe, jež dějem přímo předchází událostem devět let starého titulu Šílený Max: Zběsilá cesta. Režijní veterán George Miller i tady potvrzuje, že ani on, ani etablovaná jízda postapokalyptickým světem nerezaví. Naopak, předhání konkurenci na plné čáře. 

před 6 hodinami

Petr Pavel

Události Petra Nutila: To by se za Zemana nestalo. Skorozlatí Češi a probouzení vlády z anti-dezinfo spánku

Milí moji, jsou tu další Události PN! Samozřejmě vím, že dnes lidi v téhle zemi nezajímá nic než hokej. A to proto, že dnes Češi v hokejovém mistrovství zabojují o zlato a utkají se ve finále se Švýcarskem A přesto, že se autor tohoto článku v jednom z předchozích dílů přiznal k nevelkému zájmu o tenhle sport, přece jen musí přiznat, že našim samozřejmě taky drží palce.  

před 6 hodinami

Svět knihy Praha 2024

Svět knihy Praha 2024 přilákal na 60 tisíc návštěvníků

O třetinu navýšený program 29. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha přilákal na Výstaviště Praha od čtvrtka 23. do neděle 26. května na 60 tisíc malých i velkých čtenářů. Mezi nejpopulárnější autory patřila dle očekávání manželská dvojice Alexandra a Alexander Ahndorilovi a irský romanopisec John Boyne. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

MS v hokeji: Rulík a spol. nebudou pro finále moct počítat s Ruttou, od IIHF dostal dodatečný trest

Po postupu do finále tryskala z řad českých fanoušků i samotných hokejistů pochopitelná radost, jenže ještě v sobotu večer přišla pro český národní tým komplikace. Nedělního večerního finále se Švýcarskem se totiž nezúčastní obránce Jan Rutta, jenž byl disciplinární komisí Mezinárodní hokejové federace IIHF dodatečně potrestán za svůj faul loktem do obličeje v semifinále se Švédskem vůči Isacu Lundeströmovi, který sudí v zápase neviděli a netrestali ho tak. Otázkou také je, zda bude moct realizační tým i jiný obránce Jakub Krejčík, který musel po semifinále do nemocnice kvůli trefě pukem do obličeje, po kterém měl zlomený nos. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ulice Tel Avivu

Raketový útok na Tel Aviv: Městem se po mnoha týdnech rozezněly sirény

V Tel Avivu se po mnoha týdnech rozezněly sirény varující před raketovým úderem, uvádějí agentury. Krátce po vyhlášení poplachu ozbrojené křídlo hnutí Hamás oznámilo, že zahájilo rozsáhlý raketový útok na Tel Aviv z Pásma Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že osm raket bylo vypáleno z Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kde armáda vede vojenskou ofenzivu. Několik z nich bylo zničeno ve vzduchu.

před 8 hodinami

Fantazie na MS v Praze 2024. Češi porazili Švédy 7:3

Nad Krejčíkem visí před finále stále otazník. Místo Fleka byl zapsán na soupisku Ščotka

Stejně jako v semifinále, tak i ve finále se neobjeví útočník Jakub Flek, jehož stále trápí horečka. Proto se tak pro finálový duel se Švýcarskem trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem rozhodl pro zapsání obránce Jana Ščotky. Jelikož disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace sáhla k dodatečnému trestu pro obránce Jana Ruttu za faul loktem v zápase se Švédskem, bude mít tak Rulík v sestavě pro finále opět sedm beků.  Otázka však zůstává nad účastí obránce Jakuba Krejčíka, jehož Švédové trefili pukem do obličeje a zlomili mu tak tím nos. 

před 8 hodinami

Dmitrij Anatoljevič Medveděv je ruský politik a podnikatel, v letech 2008–2012 prezident Ruské federace a poté do roku 2020 ruský premiér. Od dubna 2012 je předsedou vládní strany Jednotné Rusko, od ledna 2020 působí jako místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace.

Medveděv vyhrožuje Polsku: Sklidíte radioaktivní popel

Dmitrij Medveděv na sociálních sítích napsal: „Varšava určitě dostane svůj podíl radioaktivního popela." Jeho komentář odkazuje na prohlášení šéfa polského ministerstva zahraničí Radosława Sikorského o možném konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Snímky první letošní silné bouřky v Čechách (30. března 2023).

Počasí: Na Česko míří silné bouře, varují meteorologové

Meteorologové znovu varují před nadcházejícími bouřemi, které mají v neděli udeřit na území Česka. Některé z nich mohou být místy intenzivní a provázené kroupami, silnými větry a přívalovými srážkami. Zvláště na západě a jihozápadě Čech hrozí rychlé zvedání hladin řek. Výstraha platí až do nedělní 20. hodiny.  

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ruská armáda v noci podnikla další raketový a dronový útok na Ukrajinu

Ruská armáda v noci na neděli podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu, uvedla ukrajinská armáda. Výbuchy bylo slyšet nedaleko Kyjeva a v Chmelnycké oblasti, ruské síly útočily i na Lvov na západě Ukrajiny, uvedli místní představitelé a média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy