Placené zdravotnictví? Část uchazečů o Hrad je pro spoluúčast pacientů

Praha - Spoluúčast pacientů či zavedení standardů ve zdravotnictví je pro Čechy citlivé téma. Část prezidentských kandidátů by však byla pro, aby si občané připláceli. Prý by se tak podařilo pro zdravotnictví zajistit více peněz.

Jednoznačně proti spoluúčasti a standardům ve zdravotnictví se postavil jen hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig. Spíše odmítavě je vnímá bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. "Otázkou je, co se spoluúčastí rozumí, ale obecně ji nedoporučuji, je to politicky velmi citlivá záležitost," sdělil.

Lékař Marek Hilšer poznamenal, že v českém zdravotnictví by mělo být jasno, na jakou péči mají pacienti nárok. "Není přípustné, aby pacienti platící si stejné pojištění dostávali jinou péči jenom proto, že se ocitnou v jiné nemocnici nebo nemají dobré známé ve zdravotnictví," uvedl. Sociálně únosnou spoluúčast na nemocniční stravu neodmítá.

Mirek Topolánek připomněl, že jeho vláda zavedla ve zdravotnictví poplatky. "Mimo jiné se tím odlehčilo těm nejtěžším případům s finančně náročnou medikací, protože se zastropovaly pro tyto lidi roční výdaje," poznamenal. Zrušení poplatků označil za "nebezpečný populismus". Uvedl, že spoluúčast může být zavedena formou platby za nadstandard, například za hotelové služby. "Jsem však proti tomu, aby existovala dvojí kvalita péče - pro chudé a pro bohaté," dodal.

Podnikatel Michal Horáček je přesvědčen o tom, že základní standardy, které by byly přístupné a zaručené všem, by se definovat měly a pravidelně se měly podle prosperity země zvyšovat. Poznamenal, že spoluúčast by zřejmě pomohla předejít zneužívání zdravotní péče. "Její zavedení by však nesmělo ohrozit přístup pacientů ke zdravotnictví, zejména pak těch sociálně slabých či chronicky nemocných," uvedl.

Bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek zavedení spoluúčasti a standardů připustil. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek podotkl, že pokud se má kvalita zdravotnictví udržet a zvyšovat, musí se zvýšit objem peněz, které do něj přicházejí.

Podle bývalého českého velvyslance ve Francii Pavla Fischera je jasné, že udržet vysokou úroveň českého zdravotnictví něco stojí. "Doporučuji omezit tradiční přijímání dárků od pacientů, které se stalo samozřejmostí. Na místě je naopak hledat takové standardy, které by vedly k odpovědnosti personál i pacienta," uvedl.

Současný prezident Miloš Zeman na otázku neodpověděl. V minulosti kritizoval zrušení poplatku za hospitalizaci v nemocnici.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Zdravotnictví poplatky ve zdravotnictví Jiří Drahoš Michal Horáček Marek Hilšer Mirek Topolánek Pavel Fischer Vratislav Kulhánek Petr Hannig Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy