Co čeká zdravotnictví? Kandidát na ministra Vojtěch prozradil plány

Praha - Na zámku v Lánech se dnes s prezidentem Milošem Zemanem sešel adept na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch. Nedostatek zdravotních sester hodlá řešit zvyšováním jejich platů. Pokud se nepodaří odložit povinnost vydávat e-recepty, bude chtít, aby kvůli nim lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni.

Vojtěch schůzku se Zemanem označil za věcnou a pozitivní, řešili na ní problémy českého zdravotnictví.

Jako první věc v úřadu chce Vojtěch řešit zavedení elektronického receptu. Lékaři by měli eRecepty vydávat od začátku roku. Vojtěch poznamenal, že státní správa nebyla schopna systém připravit a následky by neměli nést lékaři. Pokud se proto nepodaří systém odložit, což vzhledem k času neví, zda je možné, bude usilovat o to, aby první rok nebyly doktorům v souvislosti s touto povinností udělovány pokuty.

Kandidát na ministra se chce věnovat také úhradě zdravotnických prostředků z veřejného zdravotního pojištění. Ministerstvo musí do konce příštího roku připravit novelu zákona, protože tu dosavadní zrušil letos v červnu Ústavní soud. Vojtěch by se chtěl zaměřit i na měření kvality nemocnic, aby pacienti věděli, kde se jak léčí.

V oblasti nákupu léků a zdravotnických prostředků Vojtěch podporuje hromadné nákupy, čímž by se podle něj vyřešila i problematika kritizovaných zpětných bonusů. Nemocnice totiž za své odběry dostávají dosud často od dodavatelů finanční bonus. Drahé léky by podle Vojtěcha mohly společně nakupovat zdravotní pojišťovny.

Nově nastavit je podle budoucího ministra nutné také úhrady akutní lůžkové péče. Nový systém jejich hodnocení, takvaný DRG restart, by měl fungovat nejpozději v roce 2020. Podle prvních odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který nový systém připravuje, by mělo jít nemocnicím asi o 30 miliard korun víc, než dostaly loni.

Se Zemanem kandidát do čela ministerstva zdravotnictví hovořil také o otázce dlouhodobé péče. Vojtěch věří, že ve spolupráci s pravděpodobnou ministryní sociálních věcí Jaroslavou Němcovou (ANO) se podaří připravit projekt a legislativu pro koncepční řešení dlouhodobé péče.

Dalším bodem rozhovoru byl podle Vojtěcha nedostatek personálu. Kandidát na ministra poznamenal, že je na místě problém řešit zvyšováním platů zdravotních sester ve zdravotnictví i v sociální péči. Vojtěch na otázku novinářů řekl, že poplatky či spoluúčast pro něj nyní nejsou aktuálním tématem. Úspory chce nejprve hledat uvnitř systému. Při práci na ministerstvu se chce opírat o názor lékařské veřejnosti, konzultovat chce s Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnictví Miloš Zeman ministerstvo zdravotnictví nemocnice e-recepty

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy