Lékařům letos nebudou hrozit pokuty kvůli eReceptům, schválila Sněmovna

Praha - Sněmovna dnes schválila vládní novelu, podle které letos nebudou lékařům hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Normu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 131 ze 137 přítomných poslanců. Přechodné zrušení pokut za porušení nové povinnosti vydat recept v elektronické podobě vychází z úpravy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Schválený pozměňovací návrh také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon předpokládá sankci až dva miliony korun.

Vojtěch uvedl, že rok bez postihů vytvoří prostor k vylepšení systému elektronické preskripce. Přibude podle něho zejména aplikace lékového záznamu pacienta, která zajistí sdílení dat o tom, jaké léky mu různí lékaři předepsali. Aplikace by měla vyloučit vícečetné předepisování stejného léku jinými lékaři a možnost nevhodných kombinací léků.

Ministr po schválení zákona novinářům řekl, že je přesvědčen, že se za rok podaří problémy s eRecepty vyřešit a zajistit jejich plnou funkčnost. Nevyloučil však, že by do situace mohly v budoucnu zasáhnout politické vlivy.

O tom, že je možné problémy do konce roku vyřešit, je přesvědčen poslanec opoziční ODS Bohuslav Svoboda. "Karta je v rukou ministra. Já myslím, že to stihnout jde. Bude to znamenat velmi intenzivní práci, velmi intenzivní komunikaci s lékařskou veřejností a když se to nestihne, bude to chyba ministerstva a ministra," řekl.

Sněmovna dnes zamítla návrh Jaroslava Dvořáka (SPD), podle kterého by se lékaři mohli znovu sami rozhodovat, v jaké formě recept vydají. Tento stav platil do konce loňského roku. Elektronický recept je povinný od ledna. Ministr označil Dvořákův návrh za krok zpět. "Systém navzdory kritice funguje, lékaři elektronicky předepisují, každý den jde o více než 200.000 receptů, kolaps nenastal," uvedl Vojtěch.

Poslanci nepřistoupili ani na zrušení odpovědnosti šiřitele za obsah reklamy na léčiva, humánní léčivé přípravky, doplňky stravy nebo na potraviny pro zvláštní výživu. Odpovědnost nyní nesou také zadavatel a zpracovatel propagace. Šiřitele navrhoval zbavit odpovědnosti Patrik Nacher (ANO), podle kterého nemají potřebnou odbornou kvalifikaci pro posouzení souladu obsahu reklamy se zákonem. Vojtěch slíbil, že ministerstvo zdravotnictví se k záležitosti vrátí v další novele lékového zákona, kterou přichystá právě k zavedení lékového záznamu pacienta.

Vládní předloha by také měla zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků. Novela vychází z evropské směrnice, členské státy by ji měly začlenit do svého práva do poloviny února. Transfuzní stanice budou muset podle novely pravidla správné praxe pod hrozbou postihu dodržovat. Například budou muset postupovat podle nejnovějších vědeckých a technických poznatků.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví e-recepty zákony lékaři Adam Vojtěch (ANO) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy