Náměstkem Vojtěcha je právník Vrubl, v minulosti prý ministerstvo poškodil

Praha - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes jmenoval svým politickým náměstkem Filipa Vrubla (44). Bude se zabývat hlavně legislativou k zavedení lékového záznamu a dalšími věcmi spojenými s e-recepty. Vrubel byl několik let ředitelem odboru farmacie na ministerstvu zdravotnictví.

Druhým tzv. politickým náměstkem ministra je Alena Šteflová, bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO). Ministr má také tři odborné náměstky, čtvrtého hledá ve výběrovém řízení.

Vrublovým úkolem bude také stabilizace lékárenského sektoru, především odměňování a zajištění dostupnosti lékáren. V budoucnu má koordinovat i legislativní revizi systému cen a úhrad léčiv, regulaci vstupu inovací do systému zdravotního pojištění a zavádění systému HTA (Health Technology Assessment), který umí spočítat, jakou měřitelnou hodnotu pro pacienty nový prostředek přináší a jak je to v proporci s vynaloženými penězi.

Vrubel se v roce 2013 stal náměstkem ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se zodpovědností za všechny odborné agendy ústavu. Byl členem odborných komisí jak při ministerstvu zdravotnictví, tak i na vládní úrovni a v rámci pracovních skupin Evropské komise a Rady. Po odchodu ze SÚKL přešel do poradenského a advokátního sektoru. Krátce působil jako externí poradce ministra Vojtěcha. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity.

"Právníků, jako je pan Vrubel, kteří by se specializovali na zdravotnictví a mají jak zkušenost ze státní správy, tak i ze soukromého sektoru, a mohou tak komplexně pochopit a popsat různé souvislosti, není mnoho. Proto jsem přesvědčen o tom, že pan Vrubel bude pro ministerstvo velkým přínosem," uvedl dnes Vojtěch.

Za doby Vrubelova působení na ministerstvu došlo ze strany SÚKL k chybě ve výpočtu ceny léků na bronchitidu, která zvýšila náklady zdravotních pojišťoven asi o 50 milionů korun. Rozhodnutí o odvolání pojišťoven, podle kterého jsou úhrady správně, podepsal podle Deníku Vrubel jako tehdejší ředitel odboru farmacie.

Podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové jsou informace deníku interpretovány s cílem poškodit ministra a jeho tým. "Zásadně odmítáme, že by Filip Vrubel způsobil v minulosti za svého působení na ministerstvu jakoukoliv škodu," řekla. Vrubel podle ní na ministerstvu rozhodoval o tisících správních řízeních. Chybu podle ní pojišťovny nerozporovaly, protože jinak by mohlo být zrušeno.

Politickými náměstky bývalého šéfa resortu Miloslava Ludvíka (ČSSD) byli Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO), kteří z ministerstva již odešli. K personálním změnám dochází od nástupu nového vedení také v ministerstvem řízených organizacích. Ministr odvolal ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Stanislava Němečka (ČSSD) a ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Alenu Vrbovskou. Rezignovali také ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová a před koncem loňského roku ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnictví e-recepty súkl

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy