Transparentnost prodraží české zdravotnictví? Firmy stopnou bonusy a slevy, varuje exministr

Praha - Exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) dnes varoval, že transparentnost české zdravotnictví v důsledku prodraží. Farmaceutické a další zdravotnické firmy totiž budou muset držet zveřejněné ceny pro celou Evropu.

"Pokud budeme mít detailně zveřejněné všechny ceny všeho, tak bude jediný důsledek - bude to významným způsobem dražší," uvedl Ludvík na dnešní odborné konferenci. Podle něj je české zdravotnictví podfinancované asi o 30 miliard korun ročně. "Část těch peněz máme díky tomu, že máme schopnost domluvit si slevu nebo bonus," dodal.

Na bonusy nemocnic, které dostávají od firem za odběr léků nebo zdravotnického materiálu, se zaměřilo i současné vedení ministerstva zdravotnictví. Poté, co se jimi začalo zabývat i státní zastupitelství, přistoupilo k zavedení povinnosti mít pro jejich účtování samostatný účet a každý bonus podložený písemnou smlouvou, kterou zveřejní v registru smluv.

"Všechny bonusy musí být řádně zaúčtovány v účetnictví organizace na speciálním analytickém účtu, aby bylo zřejmé, jaký je jejich objem. Příjmy z obdržených bonusů je přímo řízená organizace povinna použít výhradně na úhradu nákladů z hlavní činnosti organizace, především na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací," uvedlo ministerstvo.

Podle Ludvíka, ředitele Fakultní nemocnice v Motole, může zveřejnění činit nemocnicím problémy. "Regulační orgány ostatních zemí to budou sledovat a také tlačit úhrady níž," vysvětlil. Středoevropský a východoevropský farmaceutický trh tvoří pro ně podle Ludvíka jen dvě procenta trhu, z něj je Česká republika asi desetina. Bývalý ministr se tak domnívá, že firmy raději slevy a bonusy českým odběratelům poskytovat přestanou.

Současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) transparentnost opakovaně zmiňuje jako svou prioritu. Příkaz ministra z letošního dubna kromě bonusů také upravuje, kdy nemocnice může použít výjimku za zákona o zadávání veřejných zakázek. "Zejména u nahodilého nákupu, který nemocnice často používaly při nákupu léků, nově ministerstvo požaduje, aby tuto výjimku používaly skutečně pouze ve výjimečných případech," uvedl resort na webu. 

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví Miloslav Ludvík léky nemocnice

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy