Zrušte nemocným poplatky, navrhují Nečasovi rádci

Praha - Národní ekonomická rada vlády (NERV) v úterý představí svou vizi toho, jak by se mělo do budoucna financovat české zdravotnictví. Na to, jak zlepšit finanční stránku zdravotnictví se zaměřují i reformy, které nyní prosazuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Z posledních návrhů NERVu se nyní hodně diskutuje o tom, že by kuřáci mohli platit vyšší pojistné na zdravotní pojištění, protože si vědomě poškozují své zdraví a chovají se tak rizikově. Další koncept, který by NERV rád brzy viděl v praxi je komerční připojištění na zdravotní péči. Miroslav Zámečník za NERV v minulosti také řekl, že od zavedení nadstandardu nelze do zdravotnictví čekat příliv peněz. "Je to dáno tím, že v dnešní době se již část operací nebo jiných plně hrazených výkonů dělá i za úplatu bokem, tedy na poli šedé ekonomiky. Pacient pak zaplatí celou cenu takového výkonu ze svého, a tyto peníze mohou jít nemocnici nebo přímo lékaři. Návrh nadstandardu ovšem říká, že platit bude pacient ze své kapsy pouze to, co nezahrne pojištění, tedy například lepší materiály," vysvětlil Zámečník.

Jestliže dnes pacient platí ze své kapsy celý zákrok a tyto peníze se pohybují v systému "navíc", pak v budoucnu bude tato částka mimo pojištění menší. K představám NERVu se později odpoledne vyjádří i Platforma zdravotních pojištěnců. Ta prozatímní podobu reforem kritizuje a upozorňuje, že jsou v ní slabá místa.

Související

Ilustrační foto

Česko vyčerpalo ekonomické výhody. NERV představil 37 opatření pro udržitelný růst

Národní ekonomická rada vlády (NERV) představila kabinetu návrh 37 opatření, zaměřených na podporu vyššího dlouhodobě udržitelného růstu české ekonomiky. Týkají se oblastí trhu práce, vzdělávání, veřejné správy, bydlení a investic. Vláda bude nyní vybírat návrhy, které lze uskutečnit nebo alespoň začít realizovat do konce svého funkčního období, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě.

Více souvisejících

nerv Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy