Psí zubní poradna vyráží na cestu po Česku

Praha - Také letos vyrazí po celém Česku v létě do terénu pojízdná psí zubní ambulance, která nabídne lidem bezplatnou možnost nechat svým čtyřnohým štěkajícím miláčkům zkontrolovat chrup. Agenturu Mediafax o tom za organizátory informovala Kristýna Kuncová.

Pojízdná veterinární poradna Pedigree navštíví od 5. června do 26. srpna 2012 celkem 37 měst v Česka. Pojízdná poradna typicky žluté barvy bude zájemcům k dispozici na 43 různých místech, vždy mezi 14. až 21. hodinou v parcích nebo na jiných oblíbených místech pro venčení.

Osvětová kampaň Měsíc zdravého chrupu poběží již pátým rokem. Čtyřnohé pacienty čeká po vyšetření zdravá a chutná odměna - dentální pochoutky určené speciálně k samočištění zubů. V rámci loňské akce zkontroloval tým veterinárních mediků zuby celkem 6 749 psům, pouze 19,2 procenta z nich mělo zdravý chrup.

Potíže se zubním plakem mělo 21,81 procenta psů, 23,23 procenta pak trápil i zubní kámen. U 18,42 procenta psů se plaku a zubnímu kameni přidal i zánět dásní, 8,98 procenta psů pak již kvůli špatným zubům trpělo i hnilobným zápachem z tlamy. U 3,27 procenta psů pak infekce napadla už i závěsný aparát zubu a u dvou procent se ke všem těmto obtížím přidala i masivní infekce v dutině ústní.

Nejvíce psů se zdravým chrupem bylo v Liberci (31,5 procenta), naopak v Karviné neměl žádný pes zdravý chrup. "Mezi nejčastější stomatologické problémy u psů patří zánět dásní, zánět závěsného aparátu zubu, masivní výskyt zubního kamene a zánět měkkých tkání v dutině ústní. Na rozdíl od člověka psi nemají tak často zubní kaz. To ovšem neznamená, že psům není třeba čistit zuby; právě naopak," řekl pražský veterinář Zbyněk Lonský.

Nemocné zuby a dásně mají také mladí psi. Dle statistik má více než 80 procent psů ve věku 20 až 27 měsíců některé z příznaků onemocnění dásní.

"Čištění zubů kartáčkem a speciální zubní pastou je ideální prevencí hromadění zubního plaku a vzniku zánětlivých onemocnění. Pomůckou nebo doplňkem k čištění zubů kartáčkem je pravidelné podávání dentálních pamlsků. Pokud pes pravidelně a dlouhodobě žvýká dentální tyčinky, otírá si tím plak z povrchu zubů," uvedl Lonský.

Psi jsou oběťmi lidského šlechtění plemen. Zejména malá plemena mají zuby blíže u sebe než jejich předchůdci, takže se mezi nimi množí bakterie podporující vznik zubního plaku. Zpočátku se plak hromadí na povrchu zubu nad dásní, ale poté přechází i pod dáseň. Do plaku se ukládají minerální látky ze slin, tím se vytváří zubní kámen, který vyvolává podráždění a zánět dásní. Zánět dásní pozná majitel podle nepříjemného zápachu z ústní dutiny psa (halitosis) a kroužkovitého zčervenání dásně v místě, kde dáseň přiléhá ke korunce zubu.

Neléčený zánět dásně a závěsného aparátu nekončí pouze případným vypadnutím zubu, ale možným rozšířením zánětu krví do důležitých orgánů a v nejhorším případě i smrtí. Pokud majitelé příznaky přehlížejí, dochází k rychlému zhoršování zdravotního stavu a případná léčba je obtížnější a dražší.

Související

Ilustrační foto

Kontrola kvality lékařů nefunguje. Zato se objevili podvodníci!

Praha - Kontroly kvality ambulancí zatím oficiálně neodstartovaly, ti, kteří je nabízejí, pouze "tahají peníze z kapes" vlastníků ambulancí a nemají žádnou relevanci, varuje Sdružení ambulantních specialistů ČR. Zákon, který kontroly určuje, platí, ovšem ministerstvo zatím nevydalo prováděcí vyhlášku.

Více souvisejících

ambulance zdraví

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 29 minutami

před 46 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy