Vláda: Rozhodnutí o povinném očkování je na hlavním hygienikovi

Praha - Vláda v pondělí zadala hlavnímu hygienikovi ČR Michaelu Vítovi, aby sledoval situaci týkající se chřipkové pandemie a rozhodl, zda je potřeba zavést povinné očkování proti viru A(H1N1). V případě zavedení této povinnosti hrozí osobám, které očkování odmítnou, pokuta až ve výši 10 tisíc korun.

"Je to v rukou hlavního hygienika," řekl premiér Jan Fischer s tím, že Vít bude sledovat čtyři faktory, které se pandemie týkají. Pokud se ukáže, že povinné očkování je zapotřebí, vláda s jeho zavedením bude souhlasit.

Vít bude podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové muset sledovat počet nemocných mexickou chřipkou, přičemž platí, že pandemii vyhlašuje hygienik při překročení hranice dvou tisíc obyvatel na sto tisíc.

Dalším faktorem, který bude Vít monitorovat, je počet nemocných obdobnými chorobami, dále výsledky virologických vyšetření a nakonec klinický průběh onemocnění u hospitalizovaných osob. Na základě těchto čtyř kritérií rozhodne Vít o zavedení povinného očkování.

Osoby, které odmítnou povinné očkování proti chřipce A(H1N1), se dopustí podle Juráskové přestupku a hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun. "Doufáme především, že nenastane situace, kdy bychom k povinnému očkování museli přistoupit," uvedla ministryně.

Záměr ministerstva zdravotnictví nechat povinně očkovat proti prasečí chřipce až 200 tisíc lidí zveřejnila šéfka resortu Dana Jurásková v neděli. Povinně očkovaní by přitom měli být podle ní představitelé takových profesí jako policisté, hasiči, zdravotníci, ale i členové Bezpečnostní rady státu, tedy i prezident.

Prezident Václav Klaus s takovou povinností ovšem razantně nesouhlasí. V pondělí prohlásil, že takovéto zásahy do osobních záležitostí každého člověka nepřipustí.

Autorem návrhu na očkování je hlavní hygienik Michael Vít.

Prasečí chřipkou v Česku podle posledních údajů onemocnělo 1397 lidí, virus má současně na svědomí 95 lidských životů.

Kvůli pandemii, kterou vyhlásila Světová zdravotnická organizace a o jejíž existenci se začíná pochybovat, stát až do současnosti nakoupil zhruba 260 tisíc vakcín, očkovat se však zatím nechalo méně než 59 tisíc Čechů.

Související

Ilustrační foto

Koronavirus má v Česku dvacetkrát více obětí než prasečí chřipka

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dosáhl od začátku pandemie nového typu koronaviru téměř 20.000. Nejvíce obětí z chřipkových virů měla od počátku 20. století pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 v Československu vyžádala podle odhadu historika Haralda Salfellnera 44.000 až 82.648 mrtvých, celosvětově na ní pak zemřelo na 40 milionů lidí.

Více souvisejících

prasečí chřipka mexická chřipka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy