Nadstandardy budou, říká nový ministr. Jak to chce zařídit?

Praha - Po jmenování do čela zdravotnictví začne budoucí ministr Martin Holcát pracovat na zákoně, který nadstandardy nově upraví. Řekl to ČTK po dnešním vyhlášení Ústavního soudu (ÚS), podle něhož nestačí, že jsou nadstandardy vyjmenovány ve vyhlášce. Ministr v demisi Leoš Heger (TOP 09) Holcátovo rozhodnutí uvítal.

"Soud to zrušil, protože chce, aby to nebylo vyhláškou, ale zákonem. To bude úkol pro ministra, na tom se bude pracovat," řekl Holcát. Nadstandardy považuje za přínosné, z peněz navíc se podle něj může zaplatit například chronická péče o onkologické pacienty.

Jako náměstek Fakultní nemocnice Motol doplnil ke zrušení pokut za nevybírání poplatků, že pro nemocnici je to dobře. "Někdy náklady na vymáhání byly tak velké, že přesahovaly zisk z poplatku," vysvětlil. Pokud se vrátí poplatek ze 100 na 60 korun, nemocnice na tom bude ročně tratit asi 20 milionů korun, dodal.

Heger vysvětlil, že úprava nadstandardů se bude muset přenést z vyhlášky do zákona, což podle něj technicky legislativně je možno udělat relativně snadno.

Stížnost k Ústavnímu soudu poslalo 51 poslanců sociální demokracie. Ta dnes verdikt soudu ústy stínového ministra zdravotnictví ČSSD Svatopluka Němečeka uvítala. Podle ní tak nebude rozhodovat bankovní konto pacienta, ale jeho zdravotní stav. Pro ČSSD bylo totiž nepřijatelné, aby se pacienti rozdělovali na chudé a bohaté a podle toho se odvíjela jejich léčba.

Pojišťoven se prý změna nedotkne, pocítí ji však právě pacienti, píše rozhlas.cz.

„Jestliže obyčejná sádra stojí řekněme 300 korun a takzvaná lehká sádra 800 korun, tak doteď tomu, kdo chtěl lehkou sádru, VZP uhradila 300 korun, základní variantu, a on sám doplatil jen tu část ceny nad. Teď to bude ovšem tak, že pacient bude muset zaplatit sám celých 800 korun za lehkou sádru z vlastní kapsy, pokud mu ovšem vůbec zákon umožní si za lepší léčbu připlatit," komentoval rozhodnutí soudu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Související

Lékaři

Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje změny v pojištění

Praha - Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje, aby pojistné nově tvořily dvě složky pojistného. Výši jedné složky by stanovily samy pojišťovny, aby tak byla zajištěna větší konkurence mezi pojišťovnami. Klienti by zároveň měli motivaci pečovat o zdraví a umožnilo by to i nadstandard. 

Více souvisejících

nadstandardní zdravotní péče ministerstvo zdravotnictví Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy