Soud rozhodl, nemocnice přijdou o stamiliony, pacientům se povede zle

Praha - Pokud by denní platba pacientů za pobyt v nemocnici klesla ze 100 na 60 korun, tratily by nemocnice ročně až tři čtvrtě miliardy korun. Loni vybraly 1,9 miliardy. Výpadek by mohl vzrůst, kdyby přestaly platit děti do 18 let. Další pokles by přineslo zavedení ročního limitu. Všechny tyto varianty ministerstvo zdravotnictví zvažuje a dopady propočítává, řekl ČTK legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Změny musí ministerstvo provést na základě nálezu Ústavního soudu, který hospitalizační poplatky k 1. lednu 2014 zrušil. Na nejvíce ohrožené nesmí podle soudu dopadat placení tak tvrdě. Pokud ministerstvo nestihne změny prosadit do konce roku, nebudou pacienti od ledna platit za den v nemocnici nic.

Podle Plíška jsou v zásadě dvě varianty - že by se poplatek za den v nemocnici vrátil na 60 korun a osvobozeny by byly děti do 18 let. Toto řešení je podle dřívějšího konstatování Ústavního soudu v souladu s ústavou. Další variantou je zachování stokorunové platby za den, ale bylo by časové omezení plateb na 30 dní v roce. Děti do 18 let by neplatily. Senioři by platili dál, ale chránil by je časový limit, nebo to, že by poplatek klesl na 60 korun.

"My chceme zhruba v srpnu mít návrh hotový, aby v září mohla novelu začít projednávat ve zrychleném čtení Poslanecká sněmovna a nejlépe od 1. ledna 2014 mohla platit," shrnul náměstek.

"Jestliže v případě nadstandardů jsou to stovky tisíc, tak v případě poplatků půjde i v malých nemocnicích o miliony," obává se šéf městské nemocnice v Čáslavi Martin Novák.

Ředitel kladenské krajské nemocnice Vladimír Lemon míní, že Ústavní soud nyní celou situaci ve zdravotnických nadstandardech znepřehlednil.

"Takhle to nemůže zůstat dlouho, pokud soud řekl A, musí říct i B, tedy to, jak přesně naložit se stávající praxí," poznamenal. Nemocnice totiž nabízejí svým pacientům řadu služeb, které si mohou sami zaplatit, bez ohledu na vyhlášky.

Týká se to třeba jednolůžkových pokojů, které nabízí většina zařízení, nebo léčby speciální sondou pro kosmeticky šetrné odstranění křečových žil, kterou poskytuje kolínská nemocnice.

Rozhodnutí ÚS zkomplikovalo pacientům život

"Dnes jsem řešil případ pacientky, která přišla a přála si čočku, po které už nikdy nebude mít brýle. Musel jsem jí odpovědět, aby počkala nějakou dobu, protože teď jí nejsme schopni plnohodnotně vyjít vstříc," popsal lékař Gabriel Hadrávek z Ofty. Podle něj se v tomto případě dalo počkat, protože pacientka na jedno oko ještě viděla.

"Není možné, aby pacient, který má astigmatismus (cylindrická oční vada, pozn. red.), platil deset tisíc korun navíc jen proto, že se tak narodil. Pacient by měl při operaci dostat to, co on chce, a ne to, co mu nařídí zdravotní pojišťovna. Navíc o dražší čočky, za které pacient zaplatí deset, ale i dvacet tisíc korun, byl zájem, tak proč vše rušit," zlobí se Hadrávek.

„Oční oddělení klatovské nemocnice aplikuje každý operační den dvě až pět měkkých nitroočních čoček. To je zhruba 30 procent z celkového počtu čoček. Nemocnice bude hledat způsob, aby i po zrušení nadstandardů zůstaly čočky ve vyšší kvalitě materiálu maximálně dostupné. Samozřejmě ale k nějakému navýšení úhrady dojde," dodává Jiří Kokoška ze Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR ministerstvo zdravotnictví poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 1 hodinou

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 1 hodinou

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

Kokain nalezený ve Sněmovně hýbe poslanci. Nejedeme na drogách, tvrdí Babiš

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) kritizovala policii za to, že neinformovala vedení Sněmovny o nálezu kokainu na toaletě v budově Sněmovny. Sama se o tomto nálezu dozvěděla až na začátku tohoto týdne z dotazu novináře. Uvedla to dnes na plénu Sněmovny. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy