Zubaři trvají na platbách za plomby. A děsí se nástupu levice

Praha - Zhruba čtyři stovky zubních lékařů dnes na valné hromadě České stomatologické komory diskutovali o současné situaci v jejich oboru, jež je podle nich kritická. Mezi zubaře přišel ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, který jim obecně slíbil, že se problematikou bude zabývat. Podle prezidenta komory Pavla Chrze však bude další vývoj záležet na výsledku předčasných voleb do Sněmovny.

Zubaři chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví přidalo na zubní péči v úhradové přihlášce na příští rok. Argumentují tím, že rostoucí DPH jim zdražila materiál a letošní vyhláška tento nárůst nepokryla. V dohodovacím řízení se nedohodli se zdravotními pojišťovnami na cenách na rok 2014, a rozhodnout proto musí právě ministerstvo, které vyhlášku vydává.

Holcát dnes uvedl, že se situací bude společně s komorou zabývat, konkrétnější přísliby však v pražském Národním domě na Vinohradech nezazněly. Chrz je ovšem ani nečekal. "Samozřejmě se nedalo očekávat, že pan ministr řekne, že to okamžitě bude tak, jak si my přejeme. To asi možné není, protože zdravotní pojištění opravdu je ve finanční krizi. " řekl.

Zubaři dlouhodobě prosazují, aby si dospělí sami platili zubní výplně. Pojišťovny by je podle komory měly hradit dál jen dětem, těhotným a seniorům. Předchozímu ministru Leoši Hegerovi (TOP 09) se tento požadavek nepodařilo prosadit.

"Požadavek ohledně výplní zazněl i dnes. Trváme na něm, protože se nám to zdá jako správná cesta. Dá se ale očekávat, že stávající vláda a stávající Senát pro to neudělají nic. A jestli se po volbách dostane k moci levice, tak se zase nic neudělá," míní prezident komory. 

Amalgám: Co to vlastně je?

Amalgám je kapalná nebo pevná slitina rtuti s několika kovy – v současnosti s mědí, stříbrem a cínem, dříve také například se zlatem, zinkem, kadmiem či olovem. Vlastnosti původního amalgámu použitého ve Francii začátkem devatenáctého století byly samozřejmě značně vylepšeny, jeho základní složení se však v zásadě nezměnilo. Ve stomatologii se dnes používá stříbrný amalgám jako výplňová hmota a především do zadních poškozených zubů.

I když se v průběhu stopadesátiletého používání amalgámu vyvinula řada nových výplňových materiálů, má amalgám ve stomatologii stále významnou úlohu. Mnozí zubní lékaři se domnívají, že důvodem je především jeho nízká cena a snadná zpracovatelnost, která mnohé technické chyby lékařům „odpustí". To ovšem nelze považovat za výhodu tohoto výplňového materiálu. U některých typů poškození zubu se amalgám dodnes osvědčuje jako vhodný výplňový materiál.

Amalgám se dobře zpracovává, je velmi pevný, má antibakteriální účinky a v kavitě (otvor po vyvrtaném zubním kazu) se při tuhnutí mírně rozpíná - dobře tak utěsní její okraje proti průniku bakterií zubního kazu, aniž by vnitřním pnutím poškodil zub, píše server zuby.cz.

Nevýhodou amalgámu je – pomineme-li diskutabilní bezpečnost - především jeho kovový vzhled a při rozsáhlých výplních schopnost zbarvit vyspravený zub až do tmavošeda. Jako každý kov koroduje, v důsledku čehož se postupně zhoršuje kvalita jeho povrchu a těsnící efekt amalgámové výplně.

Související

Více souvisejících

zubaři ministerstvo zdravotnictví Martin Holcát

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy