Revoluce v lékárnách: Žádný poplatek a nové služby?

Praha - Před blížícími se volbami se jednotlivé strany a kandidáti předhánějí ve vyjádřeních k budoucí organizaci českého zdravotnictví. To se samozřejmě zásadní měrou dotýká i léčiv, na jedné straně jejich dostupnosti pro pacienty a na druhé pak také lékárníků, jako poskytovatelů zdravotní péče.

Regulační poplatek 30 korun za recept by podle lékárníků měl být zrušen a doplatky na léky by měly být ve všech lékárnách stejné. Uvádí se to v materiálu Priority České lékárnické komory pro období 2014 až 2017. Materiál dá komora politikům, aby ho využili při přípravě zákonů. K prioritám komory patří také dostupnost léků - stát musí zabránit vývozu léků určených pro české pacienty za účelem zisku do ciziny.

Mluvčí komory Aleš Krebs řekl, že lékárny by místo poplatku od pacienta měly mít od zdravotní pojišťovny pevnou platbu za výdej léku na recept. Teď mají marži a na dražším léku tak vydělají víc. Pevná platba by tuto závislost na ceně omezila. Podpořilo by to finančně hlavně venkovské lékárny, které vydávají většinou levnější léky.

Lékárny mohou vydělat na nových službách

Lékárníci by si mohli platbu od pojišťovny navýšit tím, že se zapojí do screeningu, tedy zjišťování příznaků nemocí, o nichž zatím pacient neví. Znamená to, že by měli více peněz za nové odborné služby. Se zrušením regulačních poplatků počítají i některé politické strany.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček řekl, že až přestanou pojišťovny čelit tlaku různých krizových štábů na peníze, budou se moci věnovat i těmto odborným věcem. Čas na to bude podle něj po volbách, až se situace uklidní. Debata by měla být vedena o systému poplatků jako celku, a to v rámci koncepce, která dá pacientům možnost například získat bonus za to, že dodržují léčbu.

Komora také chce přispět k tvorbě sítě lékáren podle potřeb pacientů. Nyní jsou hlavně na lukrativních místech a chybějí na venkově. Nakupením lékáren ve větších městech klesá kvalita péče - aby lékárny snížily náklady a mohly si konkurovat cenou, nemají některé léky na skladě či je individuálně nepřipravují ve složení daném lékařem.

Nová čísla, která zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky, potvrdila že Češi berou léků opravdu hodně. Podle průzkumu nemáme konkurenci ve spotřebě léků na krevní tlak – tam je Česko na prvním místě ze sledovaných zemí OECD. Hodně se u nás polykají přípravky proti bolesti (v nich nás předčilo jen Dánsko a Slovensko).

Do zdravotnických zařízení a lékáren bylo dovezeno 317 milionů krabiček léků. Průměrně každý z nás spotřeboval 31 krabiček. Jsou v tom však započteny i léky, které lidem leží doma zbytečně. Vtom jsme také přeborníci. "Pacienti se často chovají iracionálně a dělají si zásoby," potvrdil předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Máme to v sobě zřejmě od dob socialismu, kdy bylo všechno zadarmo.

Související

Lékárny

Do Česka dorazí "zásoby" penicilinu. Lékárny dostanou jen pár desítek balení

V pondělí by měly být všechny lékárny v Česku zásobeny alespoň 20 baleními penicilinu. Podle předsedy Asociace velkodistributorů léčiv, Jana Rohrbachera, by v pátek měli všichni hlavní distributoři převzít celkem 52 000 balení od dodavatelské společnosti BB Pharma. Dodávka přichází po několika měsících, kdy Česká republika čelila nedostatku některých antibiotik včetně penicilinu.
Lékárny

Prodeje léků v Česku stouply, vyrostla ale i jejich cena

Prodeje léků na předpis na českém farmaceutickém trhu v roce 2022 vzrostly meziročně o šest procent. Hodnota trhu s léky na předpis, která v tržbách výrobců zahrnuje platby zákazníků za volně prodejné léky, i úhrady pojišťoven a doplatky pacientů za léky na předpis, tak činila 87 miliard korun. Výrazněji stoupal zájem o volně prodejné léky, kde tržby prodejů meziročně vzrostly o 12 procent na celkem 32 miliard korun.

Více souvisejících

Lékárny poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

Zelenskyj a Biden podepsali desetiletou bezpečnostní dohodu o posílení obranyschopnosti Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsali desetiletou bilaterální bezpečnostní dohodu zaměřenou na posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy