Poplatky u lékaře a za recept odolaly, Sněmovna smetla návrh KSČM

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu usnadňující takzvanou přeshraniční péči. KSČM neuspěla s návrhem přidat do předlohy zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Vládní norma stanoví, že čeští občané budou mít stejně jako jiní občané EU možnost podstoupit plánovanou operaci v cizině. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách. O souhlas by pojišťovnu až na výjimky žádat nemuseli. Předloha míří do Senátu.

Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL už nechce obnovit poplatky za hospitalizaci, které od ledna zrušil Ústavní soud. Další platby - u lékaře a za recept, chce vláda zrušit až od příštího roku. Zůstat by měly poplatky za pohotovost.

Komunisté se zasazují o zrušení všech poplatků ve zdravotnictví dlouhodobě. Říkají, že jsou protiústavní a nic neregulují. "Poplatky jsou kolektivním trestem," uvedla Soňa Marková (KSČM). Proti jejich návrhu se stavěla pravice, podle které by zdravotnictví jen přišlo o peníze. "Je to klasický přílepek," uvedl navíc Bohuslav Svoboda (ODS).

Zásadní nesouhlas vyjádřil i nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zrušení plateb musí předcházet řádné projednání, rozbor dopadů a návrh kompenzací, uvedl.

Jedním z důvodů, proč je ale nutné poplatky od roku 2015 zrušit, je podle Němečka to, že neměly příliš velký regulační efekt. Výjimkou je platba na pohotovosti. Ta jediná se osvědčila, tvrdí nový šéf českého zdravotnictví. Tím je ale v rozporu s jeho předchůdcem Martinem Holcátem. "Ten efekt regulačních poplatků je hlavně takový, že doktoři nejsou zatíženi těmi pacienty, kteří nadužívají péči," řekl v prosinci Aktuálně.cz Holcát. V praxi se podle něj ukázalo, že po zavedení plateb 30 korun u lékaře klesl počet takových lidí o zhruba jednu třetinu. U nemocnic šlo o počet nižší.

Tím, že se poplatky přestanou platit, přijde zdravotnictví v Česku o miliardy. V roce 2012 se na poplatcích vybralo 5,34 miliardy korun. Za návštěvu u lékaře zaplatili pacienti 1,46 miliardy, za pobyt v nemocnici 1,9 miliardy, na pohotovosti asi 178 milionů a za recept 1,77 miliardy.

Takzvanou přeshraniční péči umožňuje už od konce října bruselská směrnice. Občané EU podle ní mají právo na péči mimo svoji zemi, pokud doma není, anebo by museli čekat nepřiměřeně dlouho. Informace o kvalitě a ceně péče mají mít kontaktní místa v jednotlivých zemích.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví KSČM Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy