Nemocnice před kolapsem? Peníze docházejí, ministr zachraňuje situaci

Praha - Nemocnice dostanou miliardu na kompenzaci zrušených poplatků v červenci a další miliardu v říjnu, řekl dnes novinářům po jednání grémia ČSSD ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Upřesnil, že hospodaření státních nemocnic skončilo loni s miliardovou ztrátou, krajské nemocnice zaznamenaly ztrátu zhruba 1,6 miliardy. Od ledna neplatí pacienti za den pobytu v nemocnici, znamená to pro nemocnice další výpadek z příjmů kolem dvou miliard korun, právě na to půjde vládní kompenzace.

"Nemocnice i za situace, kdy úhradová vyhláška pro letošní rok přinesla jisté zlepšení, nejsou na tom úplně dobře. A já jsem proto velmi rád, že jsme mohli připravit a do vnějšího připomínkového řízení odeslat materiál k ekonomické stabilizaci českých nemocnic," řekl ministr s tím, že aktuálně řeší hlavně dvoumiliardový výpadek ze zrušených hospitalizačních poplatků.

Podle návrhu, který ještě bude projednávat vláda, předpokládá Němeček, že od pololetí stoupnou platby státu za děti, důchodce či nezaměstnané tak, aby v průběhu druhého pololetí celkově byly navýšeny příjmy zdravotního pojištění o dvě miliardy. Zároveň ve stejné legislativní normě bude přesně určeno, jakým způsobem se tyto peníze dostanou do nemocnic.

"Naše představa je taková, že bychom to chtěli udělat ve dvou krocích, aby nemocnice dostaly finance rychle - první polovina sumy by byla hned v červenci, druhá potom někdy v říjnu," shrnul Němeček.

Němeček k hospodaření nemocnic doplnil, že ze čtyř státních nemocnic, jež skončily loni se ztrátou, je na tom už Fakultní nemocnice Brno lépe - loni měla ztrátu 300 milionů, za leden už je "v černých číslech". Komplikovanější situace je podle ministra v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny, do řešení jejího dluhu se zapojil osobně.

Zkušenosti se zrušením poplatků za pobyt v nemocnici ukazují i na fakt, se kterým se původně nepočítalo. Tím je nárůst takzvané obložnosti nemocnic. Laicky řečeno někteří pacienti nespěchají jako dříve z nemocnice domů, ale naopak se snaží pobyt si zde prodloužit. Ať už proto, že se o ně doma nemá kdo starat nebo tímto způsobem chtějí ušetřit na svých výdajích, uvedl karvinsky.denik.cz.

„V našich zařízeních skutečně registrujeme zvýšený tlak ze strany pacientů na prodloužení pobytu na lůžku. Je to jev, který jsme zaznamenali například na odděleních interní medicíny, neurologie, chirurgie, ortopedie, rehabilitace nebo na odděleních následné péče," potvrzuje náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

„Výdaje na léčbu jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Problém je ten, že úhrady jsou limitovány. Platba za diagnózu je víceméně stejná bez ohledu na to, zda pacient v nemocnici leží čtyři, nebo deset dnů. Může se tedy stát a stává se to , že péče bude poskytnuta nad limit placený pojišťovnou a zvýšené náklady ponese nemocnice," doplňuje Martinek s tím, že se lékaři samozřejmě snaží, aby doba hospitalizace pacienta byla optimální k jeho onemocnění. „Ale když pacient řekne, že se ještě necítí na to jít domů, jeho propuštění je pro ošetřujícího lékaře obtížnější," vysvětluje Martínek.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 
Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví nemocnice poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy