Ambulance bez poplatků? Vláda dostala ostrý dopis od praktických lékařů

Praha - Praktičtí lékaři se obrátili na vládu s žádostí, aby přehodnotila rozhodnutí zrušit u nich regulační poplatky, pokud předem nestanoví, z čeho jim výpadek příjmů nahradí. Koalice má ve vládním prohlášení slib zrušit poplatky 30 korun v ambulancích a lékárnách od ledna 2015. Sdružení praktických lékařů varuje, že to znamená zásadní výpadek v příjmech ambulancí, řada praxí se prý dostane do existenčních potíží.

"Trváme na tom, že pokud ke zrušení poplatků dojde, bylo kompenzováno v plné výši a musí být předem jasné, jakým způsobem a z jakých prostředků to bude uskutečněno," uvádí se v prohlášení, jež obdržela ČTK.

Koalice v těchto dnech řeší, jak a zda vůbec kompenzovat zrušené stokorunové poplatky nemocnicím. Náhradu za 2,1 miliardy korun, které nemocnice ročně na těchto poplatcích vybraly, slíbila dát ze státního rozpočtu. Nyní ale ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že ve zdravotnictví unikají peníze a že žádné do něj nepřidá, dokud ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nerozkryje toky peněz.

Němeček chce výpadek nemocnicím kompenzovat tím, že stát začne od července platit vyšší odvody do zdravotního pojištění. Do konce roku by tak resort získal 2,1 miliardy korun navíc právě pro nemocnice. V příštím roce by za celý rok nárůst činil 4,2 miliardy korun. Návrh zákona s navýšením odvodů státu má vláda dnes na programu, podle Němečka by ho měla schválit nejdéle do dvou týdnů, jinak se už legislativně nestihne vše připravit tak, aby peníze byly navýšené od července.

"Jsem rozhodně proti privatizaci nemocnic," uvedl dále Němeček s tím, že ani zavírání nemocnic ve velkém není řešením, spíše by volil cestu přizpůsobení struktury jednotlivých oddělení. Ministr také uvedl, že se v pondělí na krizovém štábu nemocnic domluvil na vytvoření svého poradního orgánu, který bude seznamován s výsledky a bude resortu dávat zpětnou vazbu. 

"Zdravotnictví rozhodně žádnou černou dírou není," brání se Němeček Babišově kritice. "České zdravotnictví je efektivní," dodal s tím, že Česká republika vydává na zdravotnictví téměř nejmenší podíl HDP ze všech evropských zemí a přitom poskytuje srovnatelně kvalitní péči.

Nejvyšší výdaje na zdravotnictví má Nizozemí (12 % k HDP), Francie a Německo (11,6 % k HDP), Dánsko (11 % k HDP) a Rakousku (11 % k HDP). V Česku dosahují výdaje na zdravotnictví (7,5 % k HDP), což je osmá nejnižší hodnota z členských zemí Evropské unie. Nejnižší výdaje na zdravotnictví jsou v Rumunsku (6,0 % k HDP), Estonsku (6,3 % k HDP), Lotyšsku (6,8 % k HDP), Litvě a Polsku (7,0 % k HDP), píše finexpert.e15.cz.

"Andrej Babiš praktikuje politiku cukru a biče – k různým vládním návrhům, které vycházejí zejména ze sociální demokracie, se postaví nejprve negativně a po nějaké době ustoupí... Problém vidím v tom, že vláda má fungovat jako kolektivní orgán, ze strany ministra Babiše to není kolegiální. Otázka je, zda se ČSSD a ANO tak chovají proto, že se snaží sbírat body před volbami do Evropského parlamentu, nebo zda je to zárodek vážnějšího konfliktu, který může vyústit do podobných problémů, které měla Nečasova vláda a kterou tento druh neustálých sporů časem pohřbil," řekl v České televizi politolog Jiří Pehe.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví lékaři Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy