Konec poplatků u lékaře? Zdravotnictví má být bez finančních bariér, říká Němeček

Praha - Zrušit od příštího roku poplatek 30 korun v ambulancích a lékárnách a nechat jen 90 korun na lékařské a zubní pohotovosti navrhl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ve středu ji má projednat vláda. Novelou zákona o léčivech chce umožnit lékařům psát recepty papírové i elektronické i po 1. lednu 2015, kdy už měly být jen elektronické. Z účtu lékového ústavu hodlá ministr zákonem převést do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun.

Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, mimo platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

"Zdravotní péče by měla být pro pacienty od ledna příštího roku dostupná už bez finančních bariér. Po zrušení nemocničních poplatků budou zrušeny také poplatky v ambulancích a lékárnách," řekl Němeček ČTK.

Výpadek z výběru regulačních poplatků chce ministr nahradit ambulancím a lékárnám z navýšených odvodů státu. Letos ve druhém pololetí to je navíc 2,1 miliardy korun, dostanou je nemocnice. Příští rok za obě pololetí bude z navýšených odvodů 4,2 miliardy, vedle nemocnic tak mohou dostat kompenzaci také ambulance a část lékáren.

Sdružení ambulantních specialistů ČR poslalo už loni v prosinci otevřený dopis poslancům, ve kterém je žádá, aby nerušili třicetikorunové regulační poplatky, nebo lékařům kompenzovali propad tržeb.

Specialisté v dopise upozorňují, že v roce 2008, kdy byly poplatky zavedeny, se ambulancím jako jedinému segmentu o pět procent snížily úhrady. "Jde v současné době o významnou součást tržeb našich ambulancí. Průměrně tímto získáme 10 000 Kč na jeden úvazek lékaře v ambulanci za měsíc, tj. 120 000 Kč ročně, což, jak jistě uznáte, je nemalá částka, jejíž případná absence se musí v provozu ambulance negativně odrazit," vzkazuje poslancům sdružení ambulantních specialistů.

Třicetikorunový poplatek za klinické vyšetření je podle ambulantních lékařů jen drobnou spoluúčastí pacienta. "Tedy při zohlednění nákladů na veškerou zdravotní péči jde o malý výdej od pacienta, který je ale významným příjmem pro poskytovatele," uvádí se v textu.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy