Smrtící metanol opět u soudu, obviněný důchodce se dopálil

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes začal projednávat případ dalších tří aktérů metanolové kauzy. Jde o důchodce Zdeňka Kopla, který podle obžaloby patřil k největším odběratelům otrávené směsi, a o podnikatele Daniela Rafaje a Petra Veselého. Muži figurovali mezi 31 lidmi, na něž podal státní zástupce obžalobu v hlavní větvi kauzy. Zlínský krajský soud ale případy 14 z nich včetně zmíněné trojice delegoval na okresní soudy.

Muži jsou obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Sedmašedesátiletý Kopl z Vizovic na Zlínsku podle obžaloby převzal na přelomu srpna a září 2012 za účelem zisku od hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy v Podkopné Lhotě asi 2200 litrů směsi metanolu a etanolu. Policii se nepodařilo zjistit, jak s ní Kopl naložil. Muži proto hrozí nejvýše jen dvouletý trest, není mu kladeno za vinu poškození zdraví konzumentů.

Kopl podíl na distribuci látky, jež zabila pět desítek lidí, odmítá. "Nevím, proč mě do toho Vacula zamontoval, žádné otrávené lihoviny jsem mu nevezl. Vacula je případ pro psychiatra," uvedl Kopl. Stejně vypovídal i jako svědek u krajského soudu. Údajní míchači, Tomáš Křepela a Rudolf Fian, kteří připravili 10.000 litrů směsi, zde dostali nepravomocně doživotí a vysoké tresty soud uložil i osmi lidem, kteří tento alkohol distribuovali.

Pětačtyřicetiletý Rafaj ze Zádveřic-Rakové na Zlínsku dnes potvrdil, že zhruba od roku 2010 obchodoval s nelegálním alkoholem. Podle obžaloby si ho opatřil i na přelomu srpna a září 2012, kdy směs kontaminovanou metanolem použil k výrobě nejméně 360 litrů slivovice. V září ji podle obžaloby prodal či dal neznámému počtu lidí, z nichž pět utrpělo těžkou újmu na zdraví. Rafaj vinu přiznal a svého jednání litoval.

"Jsem připraven nést odpovědnost," uvedl Rafaj. Odmítl ale, že by jednal s úmyslem odběratele poškodit. Rafaj dnes i u krajského soudu, kde vypovídal jako svědek, naznačil, kde skončila směs, kterou údajně od Vaculy odebral Kopl. Rafaj prý míchal "slivovici" i z alkoholu, který měl od Kopla Vlastislav Plonka ze Zlínska, jenž krátce po vypuknutí aféry spáchal sebevraždu. Podle Rafaje mu Plonka řekl, že asi 2000 litrů lihu koupil právě od Kopla.

Rafajovi hrozí tři až deset let vězení. Stejný trest hrozí i pětatřicetiletému Veselému z Uherského Brodu. Muž podle obžaloby patřil mezi zákazníky Rafaje, od něhož odebral za účelem dalšího prodeje 8. září 2012 asi 120 litrů slivovice kontaminované metanolem. Nabízel ji pak přes internet i jinou inzerci a několika lidem ji takto prodal. Veselý podle obžaloby přivodil těžkou újmu na zdraví dvěma lidem.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza metyl, smrt několika lidí: V ostravské větvi padly přísnější tresty

Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil o 11 měsíců na sedm let a devět měsíců trest dvěma mužům v ostravské větvi kauzy metanolu. Jde o distributora otráveného alkoholu Michala Klösela a Martina Svobodu, který smrtící směs distribuoval přes svůj stánek v Havířově. Naopak dalším distributorům, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi, odvolací soud tresty snížil. Obžalovaný Bohumil Malátek a Martin Posládek si odpykají stejné tresty uložené krajským soudem. Jde o poslední hlavní obžalované v této kauze. Na svědomí mají smrt několika lidí.

Více souvisejících

metylalkohol soudy Alkohol

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy