Co explodovalo nad Slováckem? Čtěte názor astronoma

Praha - Záhada podivného úkazu v noci na sobotu v okolí Uherského Hradiště pokračuje. Astronomové už vyloučili, že by šlo o meteor. Nezachytily ho speciální kamery a jeho výbuch by musel vypadat jinak než popisují svědci.

"V noci 12. 9. 2014 na 13. 9. 2014 v 00:48 jsem uviděl žlutý záblesk na obloze a zhruba po pěti vteřinách hroznou ránu. Manželka to slyšela také, protože ji to vzbudilo," tvrdí například pan Kočvara z Veselí nad Moravou. "Rána byla jen jedna, ale musela být slyšitelná v okruhu asi 10 až 20 kilometrů." dodal pan Kočvara s tím, že i on se domnívá, že šlo o meteorit.

Tak snadné vysvětlení ale úkaz nemá. Astronomové to totiž vyloučili. "Za nás mohu prohlásit, že to určitě nebyl meteorit ani bolid. V tu dobu sice panovalo špatné počasí, ale máme čidla schopná pracovat i v něm. Podle popisu toho jevu vylučuju, že by to mohl být meteorit nebo bolid," uvedl Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akademie věd. Právě on má na starosti "oddělení meziplanetární hmoty".

Shodou okolností je v místě popisovaného jevu hvězdárna, která ale žádný záblesk nezaznamenala. "Nezpochybňuju svědectví těch lidí, ani tu ránu. Co ale zpochybňuju, je ten popisovaný záblesk. My totiž máme přímo ve Veselí nad Moravou, odkud to jedno svědectví také pocházelo, hvězdárnu. A v té hvězdárně je bolidová kamera. Samozřejmě záleží, jaké intenzity by ten případný záblesk byl, ale naše kamera nic nezachytila. Teď jsem to porovnával se snímky z doby té události. A nic tam není, takže to meteor ani bolid být nemohl," vysvětlil astronom.

Pavel Spurný pak také upozornil na jeden detail ze svědectví, které popisovalo záblesk a po několika vteřinách i silný výbuch. "Takhle se meteority nechovají. To je základní fyzika. I u toho silného výbuchu loni v Čeljabinsku to trvalo mezi zábleskem a zvukem výbuchu více než minutu. Takové objekty se rozpadají ve výšce třeba kolem dvaceti kilometrů. Proto ta dlouhá prodleva mezi světlem a zvukem," vysvětlil Pavel Spurný.

A jaké má vysvětlení on? "Hledal bych vždycky to nejjednodušší. Třeba to byl zvuk hromu nebo třeba nějaká stíhačka. Odhadoval bych to nejspíš na blesk," dodal astronom Spurný.

Související

Meteorit

Celebrity objevily nový hit. Kupují meteority

Jsou doslova z jiného světa a jejich cena dosahuje astronomických výšin; lidé, kteří si na Zemi mohou dovolit cokoliv, nyní chtějí trochu vesmíru. Meteority přitahují pozornost sběratelů z řad celebrit, a ceny kamenů, které se před dopadem na naši planetu řítily stovky nebo dokonce tisíce let vesmírem, tak za poslední desetiletí vzrostly až desetkrát, píše list The Guardian.

Více souvisejících

Meteorit tajemství záhady

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy