Exředitel OP Prostějov u soudu: Za krach nemůžu, firma za mě prosperovala

Brno - Kdo může za krach slavného OP Prostějov? Exředitel společnosti František Tuhý dnes před krajským soudem popřel, že by se obohatil na účet firmy, když si nechal v letech 2004 až 2008 vyplatit prémie ve výši 26,3 milionu korun. Naopak je toho názoru, že firma pod jeho vedením prosperovala a každoročně se její majetek zvyšoval o 100 až 200 milionů korun.

Okolnosti krachu OP Prostějov prověřují policisté z olomoucké krajské hospodářské kriminálky. V červnu obvinili pět bývalých členů vedení zkrachovalého podniku z předlužení firmy. Hrozí jim tři roky vězení.

Tuhý vlastnil 54 procent akcií známé oděvní firmy, jejichž cena se podle jeho hrubého odhadu před více než šesti lety odhadovala na zhruba miliardu korun. "Pokud bych potřeboval peníze, tak bych prodal akcie," uvedl Tuhý. Nyní podle svých slov kromě domu, v němž žije s manželkou, nic nevlastní.

V roce 1993 byl Tuhý s dalšími 40 podílníky zakladatelem společnosti OP (Oděvní podnik) Prostějov. Časem se změnila ze společnosti s ručením omezeným na akciovou firmu, v níž pak Tuhý získal většinu akcií. Jako ředitel podniku pobíral v letech 2004 až 2008 měsíční mzdu 200.000 korun a měl také k tomu nárok na roční prémie ve výši 300 procent celkové roční mzdy.

Žalobce vidí rozpor v tom, že Tuhý byl i předsedou představenstva a stanovil podmínky pro vyplácení odměn sobě a členům nejvyššího vedení firmy. Následně si pak tyto odměny vyplatil. Odměny pro něj ale měla schvalovat valná hromada.

Zdroj: YouTube

Tuhý si podle svých slov nebyl vědom potíží, které plynuly ze souběhu těchto funkcí. "Nikdy nikdo nevznesl připomínky k vyplácení prémií, a to ani auditoři, kteří pravidelně ekonomiku firmy kontrolovali," uvedl bývalý generální ředitel. Soudu řekl, že splňoval všechny podmínky, aby mu odměny byly vyplaceny.

Ve své výpovědi uvedl, že teprve po jeho nuceném odchodu se dostala známá firma do finančních potíží. Kvůli zadluženosti byl na její majetek vyhlášen v květnu 2010 konkurz. Pohledávky vůči firmě nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun. V dobách, kdy podnik provozoval pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kauza exšéfa OP Prostějov nekončí, žalobce se odvolal proti zprošťujícímu verdiktu

Prostějov - Případ bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, kterého prostějovský soud v březnu zprostil obžaloby v kauze údajně nevýhodných pronájmů podnikových prodejen své rodině, nekončí. Státní zástupce Jaroslav Miklenda podal odvolání. Nesouhlasí se závěry soudu, že nešlo o trestný čin. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

Více souvisejících

OP Prostějov soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy