Spor o sterilizaci se znovu otevře, žena žádá odškodnění 10 milionů

Brno - Nejvyšší soud (NS) nařídil znovu projednat případ ženy z Ústeckého kraje, jež žádá deset milionů korun za provedení sterilizace při porodu v roce 1997. K zákroku prý nedala řádný souhlas. Justice původně její žalobu proti příspěvkové organizaci Krajské nemocnice zamítla kvůli promlčení nároku. Nyní musí Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodnout znovu, zjistila dnes ČTK z rozsudku v soudní databázi.

NS se sporem zabýval před dvěma měsíci, teprve nyní ale verdikt zveřejnil a vrátil spis ke krajskému soudu. Nové rozhodnutí zatím podle systému InfoSoud nepadlo. Žalovaná příspěvková organizace již nevyvíjí žádnou činnost, existuje už jen kvůli dobíhajícím soudním sporům. Nemocnice v Ústeckém kraji provozuje akciová společnost Krajská zdravotní.

Justice se musí znovu zabývat tím, zda organizace vznesením námitky promlčení nezneužila svého práva na úkor pacientky. V době soudního rozhodování se totiž měnila ustálená judikatura. Dříve se nárok na náhradu nemajetkové újmy nepromlčoval, což se poté změnilo. Žena argumentovala také tím, že o sterilizaci dlouho nevěděla - lékaři ji ubezpečovali, že je v pořádku, i když měla potíže s dalším otěhotněním.

Soudy musí také zohlednit rozdílné odborné postavení obou stran sporu. Zatímco nemocnice má profesionální i etickou povinnost provést jakýkoliv zdravotní úkon lege artis, pacient se musí vždy primárně spolehnout na kompetentnost personálu a profesionalitu pracovních postupů. "Na bedlivé ověření těchto aspektů věci se však soudy obou stupňů v podstatě nezaměřily," stojí v rozsudku NS.

Nechtěnými sterilizacemi žen se v minulosti zabýval ombudsman, soudy všech stupňů i Evropský soud pro lidská práva. Nad sterilizacemi oficiálně vyjádřila politování vláda Jana Fischera. V Česku šlo většinou o Romky, byly jich desítky, podle některých odhadů stovky až tisíce.

Do pololetí příštího rok má vláda dostat návrh obrysů zákona o odškodnění za protiprávní sterilizace. Peněz od státu by se pak oběti mohly dočkat ještě v tomto volebním období, které má skončit v roce 2017. Model odškodnění chystá pracovní skupina, v níž zasedají zástupci některých resortů, úřadu vlády i ochránci lidských práv.

Některým ženám se již podařilo uspět u soudů, většinou ale nezískaly tolik, kolik žádaly. Jiná žena z Ústeckého kraje například za nezákonnou sterilizaci po císařském řezu chtěla milion korun, vysoudila jen omluvu a 200.000 korun. Žena ze Znojemska, sterilizovaná v roce 1982, se kvůli promlčení musela spokojit jen s omluvou jakožto morální satisfakcí. Žádala šest milionů. V některých případech se ženám podařilo s nemocnicemi domluvit na mimosoudním vyrovnání.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud odškodnění krajská zdravotní

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy