Půda domu v Bohdanči ukrývala antény výsadku Silver A

Pardubice - Na půdě jednoho z domů v Lázních Bohdaneč byly nalezeny antény, které za druhé světové války sloužily k přípravě atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Používal je radiotelegrafista skupiny Silver A Jiří Potůček pro spojení s Londýnem. Byly ukryté v domě, odkud v roce 1942 vysílal. Jde o jediný dochovaný originál z radiosoupravy Libuše. ČTK to dnes řekl majitel domu Adolf Vondrka.

"Potůček z tohoto místa odvysílal souhrnně 24 hodin. Antény jsem našel loni v srpnu, nikdo na půdu nechodil, nebyla tam zavedená elektřina. Se zveřejněním jsem váhal, protože jsem si chtěl být jistý, že se jedná o krátkovlnné antény k vysílačce z druhé světové války. Expertíza to potvrdila," řekl Vondrka.Překvapivý nález dnes Vondrka poprvé prezentoval v Pardubicích při setkání věnovanému výsadku Silver A. Paraskupina byla na území Protektorátu Čechy a Morava vysazena na konci roku 1941 společně se skupinami Anthropoid a Silver B. Úkolem Silver A bylo zajistit radiové spojení mezi domácím a exilovým odbojem, vybudovat zpravodajskou síť a koordinovat domácí odboj. Atentát na Heydricha provedli členové výsadku Anthropoid 27. května 1942, členové Silver A pomáhali s jeho přípravou."Radistovi Silver A Jiřímu Potůčkovi se podařilo navázat spojení s Londýnem a udržovat ho po dobu více než pěti měsíců," uvedl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.Z půdy domu Sádka s číslem 148 odvysílal radista souhrnně 24 hodin. S Londýnem se odtud spojil Potůček ještě v červnu po vyhlazení osady Ležáky. Depeše posílal skoro pět hodin. Rodina Hrabova, u kterých Potůček bydlel, se nejspíš domnívala, že vysílal z bytu v prvním patře, nikoliv z půdy. Proto ani gestapo ji pak neprohledávalo."Antény mají velkou cenu pro další bádání, způsob vinutí koncovek je specifický a pravděpodobně půjde prokázat, jestli byly zhotoveny v Londýně před výsadkem nebo jestli je někdo dělal následně v Čechách, třeba někdo z Telegrafie v Pardubicích," řekl Vondrka.Vysílačky zabavilo gestapo a nedochovaly se. Vondrka si od sběratele z USA pořídil originální vysílačku, stejnou jakou používal Potůček. Typ Hallicrafters SX-24 Skyrider Defiant vážil 15 kilogramů a byl na území protektorátu shozený v samostatném balíku.Kromě Bohdanče navazoval Potůček spojení u lomu Hlubková u Dachova a v Bohdašíně u Červeného kostelce. Potřeboval dvě antény, protože používal vysílačku a zároveň přijímač."Jedna anténa měří 12 metrů, druhá deset metrů, asi nebude celá, může jí kousek chybět. Antény měl Potůček 9,5 metru vysoko, což mu pomohlo k tomu nejlepšímu signálu, který na Pardubicku měl, což je ze záznamů staniční vojenské služby v Londýně zřejmé," dodal Vondrka.Potůček se po atentátu na Heydricha ukrýval u sedláka v obci Končiny u Červeného Kostelce. Při zátahu gestapa se mu podařilo z obklíčení prostřílet a utéci. Poté se neúspěšně pokusil najít úkryt. Vyčerpaný usnul 2. července 1942 v lesíku poblíž Pardubic, kde ho zastřelil český četník.V souvislosti s působením skupiny Silver A Němci 24. června 1942 vypálili obec Ležáky. Popraveno bylo také 37 spolupracovníků skupiny z Pardubicka a 15 spolupracovníků z okolí Červeného Kostelce.

Související

Heydrichův Mercedes těžce poškozený výbuchem bomby Jana Kubiše na místě atentátu

Před 81 lety zemřel po úspěšném atentátu Reinhard Heydrich

Před 81. lety došlo k úmrtí jedné z nejkontroverznějších postav druhé světové války - Reinharda Heydricha. Heydrich, známý také jako "Architekt konečného řešení židovské otázky" a jeden z nejmocnějších nacistických představitelů, zemřel po atentátu spáchaném československými parašutisty Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem 4. června 1942 v Praze. Jeho smrt zanechala významný otisk v historii a stala se symbolem odporu proti nacistickému režimu.
Česko si připomíná atentát na Heydricha

Česko si dnes připomnělo rekonstrukcí útoku atentát na Heydricha

Přesně 80 let od okamžiku, kdy českoslovenští výsadkáři Jan Kubiš a Jozef Gabčík provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se dnes v pražské Libni odehrála rekonstrukce útoku. Namísto původní ostré zatáčky pod zámečkem Vychovatelna, která kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky zanikla v 80. letech minulého století, se připomínka památného činu konala krátce po 10:30 u nynější stejnojmenné zastávky autobusu. Následoval pietní akt u památníku věnovanému operaci Anthropoid. Akci přihlíželi stovky lidí, politici a velvyslanci Česka, Slovenska i Británie a další hosté.

Více souvisejících

Reinhard Heydrich - atentát II. světová válka

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy