Smutek před francouzskou ambasádou v Praze: Slzy, svíčky, vzkazy

Praha - I dnes se před francouzskou amabsádou v Praze konala pieta za oběti teroristického útoku v Paříži. Symbolem manifestace se staly tužky a heslo "Je suis Charlie". Mezi účastníky shromáždění přišel i ambasador.

Lidé, kterých dnes dorazilo zhruba pět set, přidávali svíčky k těm, které u zdi francouzské ambasády hořely od středy a po čtvrteční obdobné akci. Někteří měli opět v rukou také tužky, jež se staly symbolem pro odmítnutí teroristického činu. Vedle hesla Je suis Charlie pokládali před ambasádu rovněž vzkazy s poděkování francouzským bezpečnostním složkám, které se zapojily do stíhání útočníků.

Pietní shromáždění se znovu obešlo bez projevů. Účastníci v úvodu zvedli nad hlavu černé listy papíru s bílými nápisy Je suis Charlie a pak v klidné atmosféře uctili památku obětí pařížského masakru. V jednotlivých hloučcích zněla francouzština i čeština.

Francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian, který se mezi účastníky shromáždění pohyboval, ocenil české aktivity po středečním útoku. "Myslím, že všichni Francouzi, kteří jsou jako já tady, jsou hluboce dojatí projevy solidarity od českých občanů. Je velice důležité v těchto těžkých chvílích cítit spontánní projevy solidarity a lítosti," řekl ČTK.Kvůli hájení práva na svobodu projevu před francouzskou ambasádu dorazil i středoškolák Dušan Šulc (17). "I když s tím člověk nesouhlasí, tak je nutné chránit svobodu to říkat," řekl na adresu napadeného časopisu. Považuje ze nutné vyjadřovat solidaritu i v České republice, protože v této chvíli jsou podle něj všichni Evropané Francouzi. "I když se stalo, co se stalo, musíme být všichni jednotní v boji proti terorismu a nenechat se zastrašit," poznamenal. Upozornil však, že se nesmí připustit, aby byli teroristé a radikálové bráni jako reprezentanti všech muslimů.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se v neděli 11. ledna v Paříži zúčastní Pochodu za národní jednotu a vyjádří tak úctu obětem teroristického útoku.

Organizátoři nedělního velkého pochodu jednoty v Paříži očekávají, že se pochodu zúčastní až několik stovek tisíc lidí. Svou účast už potvrdila řada čelních představitelů evropských zemí. Mezi nimi je například německá kancléřka Angela Merkelová, britský ministerský předseda David Cameron, nebo italský premiér Matteo Renzi. Dalšími účastníky pochodu mají být také nejvyšší představitelé Evropské unie Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini nebo Martin Schulz.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Velvyslanectví Francie Praha

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 29 minutami

před 51 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy