Zneužila Nagyová rozvědku? Pohůnek je v těžké pozici

Praha - Těžkou pozici má podle státního zástupce bývalý pracovník Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Pohůnek obžalovaný v případu někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Některé otázky Pohůnek nevyjasnil, řekl novinářům žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Zpravodajec ale tvrdí, že se mu těžko vysvětluje práce Vojenského zpravodajství žalobcům, kteří jí prý nerozumí. Pohůnek byl dnes vyslýchán u Obvodního soudu pro Prahu 1, Nečasovou žalobci viní ze zneužití rozvědky. Pohůnkem se dnes dokončily výpovědi obžalovaných.

Hlavní líčení pokračuje ještě ve čtvrtek, kdy přijde svědčit několik pracovníků VZ s utajovanou totožností. Jejich výslechy se odehrají za zavřenými dveřmi a zřejmě ani nevstoupí do jednací síně, protože budou vypovídat přes mikrofon z jiné místnosti. Projednání pak soudkyně odročí na další termíny.

Bajger řekl, že Pohůnek po výslechu odpovídal na jeho otázky a po polední přestávce se ptali advokáti. "Myslím si, že má poměrně těžkou pozici. Řekl bych to takto: My některé otázky považujeme za nezodpovězené," uvedl. Nic překvapivého prý nezaznamenal. "Obecně trestná činnost byla popřena ze strany obžalovaných, v podstatě vyšli s určitým novem u hlavního líčení, ale s tím, které jsme očekávali," dodal.

Podle Pohůnka žalobci práci zpravodajců nerozumí. "Je zřejmé, že nemají naprosto žádné povědomí o formách a metodách práce služby a vnitřním řízení. Pak se velice těžce může reagovat na jakési jejich domněnky nebo představy," řekl novinářům. Podle něj měli případ prověřovat příslušní policisté proškolení ve zpravodajské činnosti, jejichž práci dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Podobně funguje odbor vnitřní kontroly i u ostatních tajných služeb - Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Psali jsme:
Kauza Nagygate: Soud "dusil" Nečasovou dvě hodiny. Výsledek?
 

Nečasová má již výslech za sebou, stejně jako další dva obžalovaní, bývalí šéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Výslechy se vedly od pondělí za zavřenými dveřmi kvůli utajeným informacím. Čtveřici hrozí až pětileté vězení za zneužití pravomoci. Nečasová k soudu dnes nepřišla, od úterý je z jednání omluvená. Vojenští důstojníci se jednání účastnili. Pohůnek začal hovořit k soudu v úterý odpoledne a vyjádřil se jen k části obžaloby. Zbytek komentoval dnes.

Pohůnkem se uzavřela úvodní část hlavního líčení, při které se obvinění vyjadřovali k obžalobě. Následovat budou výslechy svědků. Soudkyně Helena Králová původně předvolala na dnešní odpoledne první dva. Jedním z nich měl být bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Nakonec je ale z časových důvodů odložila na jiné termíny.

Původně měl tento týden vypovídat také manžel Nečasové, expremiér Petr Nečas, a jeho bývalá manželka Radka. Právě Radky Nečasové se týkalo údajné sledování. Podle obžaloby zneužila v roce 2012 tehdy Jana Nagyová rozvědku k jejímu sledování, když šéfovala Nečasově kabinetu. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil. Vzhledem k tomu, že se výslechy obžalovaných protáhly, Králová Nečase a jeho exmanželku odvolala. Podle žalobce Rostislava Bajgera na jejich svědectví dojde až v příštích termínech.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečasová zatím s novináři nehovořila, mluvil za ni jen její advokát Eduard Bruna. Vojenští důstojníci tvrdí, že nikdo rozvědku nezneužil a nebyl porušen zákon. Například Kovanda již dříve v rozhovoru s ČTK uvedl, že se nejednalo o sledování, ale zpravodajci prověřovali podezření o pohybu pochybných lidí kolem premiérovy manželky. Zadání prý mířilo z "nejvyšších míst" a akce byla tzv. kontrasledováním. Páleník také již dříve uvedl, že Nečas údajně o sledování věděl.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Jan Pohůnek (zpravodajec) soudy

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy