ÚSTR má problém: Ministr Herman uspěl, jeho výpověď byla protiprávní

Praha - Městský soud v Praze dnes v odvolacím jednání zrušil verdikt, podle kterého byla výpověď z pracovního poměru nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) protiprávní. Případ se vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 3. Podle Hermana byl při odvolání v dubnu 2013 porušen zákoník práce a výpověď nebyla projednána s odbory. ÚSTR s tím nesouhlasí. Samotné odvolání, kterého se rovněž týkala žaloba, podle soudu platí.

Podle odvolacího soudu by měla předchozí instance doplnit dokazování a zabývat se hlavně okolnostmi Hermanovy výpovědi. "Pokud jde o platnost výpovědi, je nutno zkoumat, zda byla řádně udělena," řekl soudce René Fischer.

Podle mluvčí městského soudu Markéty Puci rozhodla předchozí instance tak, že odvolání Hermana z funkce ředitele ústavu je neplatné a výpověď z pracovního poměru rovněž. "Změnili jsme rozsudek, pokud jde o platnost odvolání, tak, že se žaloba v této části zamítá, tedy odvolání je platné. Ohledně výpovědi z pracovního poměru jsme rozsudek zrušili a věc vrátili k dalšímu řízení," upřesnila mluvčí soudu Markéta Puci.

Herman se odvolacího jednání účastnil stejně jako předchozího. Rozsudek ho příliš nepřekvapil. "Důvody mého odvolání byly politické, to tvrdím od samého začátku, to samozřejmě odvolací soud nezkoumá," řekl po verdiktu novinářům. Nyní se podle něj bude zjišťovat nezákonnost propuštění ze zaměstnaneckého poměru. "Jsem přesvědčen, že došlo k porušení zákoníku práce. Pevně věřím, že budou věci vyjasněny, jak o tom od začátku hovořím," dodal.

Právní zástupkyně ústavu Eva Zenklová uvedla, že je s rozhodnutím spokojená. "Jsme rádi, že odvolací soud dospěl ke stejnému názoru, jako jsme měli od začátku. Teď se řízení vrací k soudu prvního stupně, který bude řešit, zda výpověď byla podána v souladu se zákonem," sdělila.

Ředitel ústavu Zdeněk Hazdra zdůraznil, že odvolání Hermana je platné a očekává, že "bude (Herman) navždy tvrdit, že šlo o politický puč". "Avšak to nemá ani racionální základ, ani právní dopad. Neplatí ani oblíbené tvrzení účelových odborových organizací, že současné vedení jen prohrává soudy," sdělil Hazdra ČTK.

Psali jsme:
Církev podala trestní oznámení na ministra Hermana. Proč? Němcová má obavy o ÚSTR, Sobotka ji usadil. Rozjela se i Semelová
 

Rada ústavu odvolala Hermana například kvůli výtkám vůči jeho práci. Namítala několik nedostatků a posledním důvodem byla jeho pracovní cesta do USA, která prý neměla žádný přínos. Podle ministra je za jeho odchodem z čela ústavu politicky motivovaný puč. Totéž radě vyčítali její kritici. ÚSTR politické ovlivňování popřel. Odvolací soud uvedl, že politické okolnosti nemůže zkoumat.

Odvolání Hermana vyvolalo předloni také slovní přestřelku mezi tehdy vládnoucí ODS a levicí. Podle občanských demokratů šlo o důkaz prohlubující se spolupráce ČSSD a KSČM. Obě tehdy opoziční strany to odmítly. Kvůli odvolání Hermana odstoupila celá vědecká rada ústavu. Hermana nahradila přechodná šéfka Pavla Foglová a novým ředitelem se pak stal Zdeněk Hazdra.

V případu rozhodl loni v květnu Obvodní soud pro Prahu 3, který dal za pravdu Hermanovi, ÚSTR se pak odvolal. Podle obvodního soudu si rada ústavu vedená Petruškou Šustrovou přisvojila pravomoci, které ze zákona nemá. Hermana prý jako ředitele úkolovala, požadovala po něm právně nemožná řešení a zasahovala do jeho personálních pravomocí.

Soudkyně Markéta Písaříková tehdy v odůvodnění rozhodnutí také poukázala na to, že rada porušila právo jedné z radních, Naděždy Kavalírové z Konfederace politických vězňů, na řádný výkon její funkce. Ostatní radní se prý totiž bez vědomí Kavalírové dohodli na Hermanově odvolání více než týden před jednáním rady a předem k němu také vypracovali tiskové prohlášení. Bod odvolání ředitele přitom vůbec nezařadili na pozvánku k jednání rady.

Ústav má za úkol nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu. Jeho činnost provázejí již od jeho založení v roce 2007 spory politiků i zaměstnanců a někteří odborníci zpochybňují zaměření ústavu.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.
ústr Komentář

Současný ÚSTR není udržitelný. Nezbaví-li se politického dohledu, zanikne

Vnitřní poměry na Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v posledních týdnech opět značně rezonují v mediích. Pro nezasvěceného pozorovatele jde o další v dlouhé a nepřehledné řadě sporů a kauz, které instituci provázejí prakticky po celou dobu její patnáctileté existence. Nebyla vůči nim imunní pod žádným ze svých dosavadních šesti ředitelů. Aktuální dění je pak výmluvným důkazem, že klíčový problém ústavu spočívá v jeho malé nezávislosti na politické moci. Nejenže v praxi neumožňuje zachování kontinuity, ale v zásadních personálních otázkách vede k upřednostňování stranických zájmů a konexí před odborností. 

Více souvisejících

ústr Daniel Herman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

včera

včera

včera

včera

včera

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

včera

včera

včera

včera

Počasí se ještě neumodřilo. V Česku hrozí bouřky, hladiny mohou opět stoupat

V Česku hrozí v neděli i v pondělí silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v příslušné výstraze. Meteorologové upozornili, že bouřky mohou přispět k dalšímu vzestupu hladin vodních toků, a to zejména na západě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy