Sokol protestuje: Trest pro Kottovy z nich udělá bezdomovce a asociály

Praha - Advokát manželů Kateřiny a Petra Kottových obžalovaných v kauze Davida Ratha Tomáš Sokol dnes v závěrečné řeči zpochybnil svědectví Ivany Salačové. Nelíbí se mu ani trest, který navrhuje žaloba.

Státní zástupce ve své zhruba osmihodinové závěrečné řeči, kterou soudu četl v úterý a ve středu, často zmiňoval právě Salačové výpověď. Podle Sokola je ale účelová. Je prý sice legální, pokud prospěch z takové spolupráce s vyšetřovateli směřuje k nižšímu trestu, protože to umožňuje zákon. Advokát má ale pochybnosti o další činnosti podnikatelky, která může být v rozporu se zákonem. Naznačil, že se tím policie mohla přestat zabývat výměnou za její přiznání v Rathově kauze.

"Nikdo se nebude, jak se lidově říká šťourat v dalších věcech, ve kterých by mohla být podezřelá. My nebudeme vidět nějakou další trestnou činnost a ty nám pomůžeš usvědčovat trestnou činnost jiných," naznačil případný "obchod" policie se Salačovou v závěrečné řeči obhájce. "Já jí (Salačové) nevěřím," dodal.

Podnikatelka tvrzení Sokola odmítla. O přestávce při jednání novinářům řekla, že se pro přiznání rozhodla nejdřív sama a pak vše probrala s právníky a rodinou. Jakoukoliv dohodu s policií rozhodně odmítla.

Sokol také zpochybnil odposlechy, jeden z hlavních důkazů, které předložili vyšetřovatelé. V mnoha částech podle něj nebyly srozumitelné a pokud by měly hrát roli o vině, měly by se prý znovu přehrát. Obžaloba podle Sokola hovoří pouze o hypotézách a nepřímých důkazech.

Jirát navrhl Kottovým kromě vězení také propadnutí majetku. Policie při vyšetřování zajistila zhruba 30 milionů korun. Podle Sokola se ale jedná o rodinný majetek, například dědictví, získaný dávno před obdobím, o kterém hovoří obžaloba. "Je to v podstatě odnětí majetku, který je legitimní a je jejich, a nelze hovořit ani o vzdálené souvislostí s touto údajnou trestnou činností," dodal. Podle obhájce by bylo propadnutí majetku nepatřičným trestem, který by z manželů udělal "bezdomovce a asociály".

Související

David Rath

Rath je vinen. V druhé větvi korupční kauzy dostal osm let

Středočeský krajský soud dnes udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel, jeho advokát se na místě odvolal.

Více souvisejících

Petr Kott Tomáš Sokol David Rath

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy