Manželé Kottovi měli dnes u soudu "poslední slovo". Co řekli?

Praha - Dnes skončily závěrečné řeči advokátů v kauze Davida Ratha, který je s 10 lidmi obžalován z korupce. Následují obžalovaní a jako první u Krajského soudu v Praze mluvili manželé Kateřina a Petr Kottovi. Ani jeden z nich vinu necítí.

Kott odmítl tvrzení obžaloby o dopředu domluvených veřejných zakázkách. "Chtěl bych na pravou míru uvést některé nesrovnalosti, které byly obsaženy v závěrečné řeči pana státního zástupce," uvedl a dodal: "Necítím se vinen ve smyslu obžaloby."

K řečnickému pultu pak přišla jeho manželka Kateřina, dříve Pancová. "Necítím se vina tím, co mi obžaloba klade za vinu," řekla soudu a shrnula svou dosavadní kariéru lékařky. Podle ní nebylo možné, aby zasahovala do řízení jiných nemocnic, ačkoliv kladenská byla na základě smlouvy nadřízena ostatním.

Nynější jednání se týká devíti obžalovaných, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské soud projedná zvlášť. Závěrečné řeči začaly tento týden - v úterý a středu mluvil Jirát, který pak navrhl tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Následovali advokáti obžalovaných, většina žádala zproštění obžaloby.

Jednání bude pokračovat příští týden od úterý, kdy přednesou závěrečné řeči zbývající obžalovaní. Mají pak ještě právo na tzv. poslední slovo. První na řadě bude podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová.

Související

David Rath

Rath je vinen. V druhé větvi korupční kauzy dostal osm let

Středočeský krajský soud dnes udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel, jeho advokát se na místě odvolal.

Více souvisejících

Petr Kott Kateřina Pancová soudy

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy