Polofašistický havloid a český Breivik. Na internetu bylo kvůli "dragounům" dusno

Praha - Uživatelé českého internetu svedli o víkendu epickou bitvu s bývalým senátorem Jiřím Vyvadilem, který se v Česku postavil do čela odpůrců amerického vojenského konvoje. Ti se teď baví Vyvadilovou naivitou. Kromě toho na něj vytáhli jeho starý projev v Senátu, kde burcoval proti ruskému nebezpečí a za vstup Česka do NATO.

Bývalý senátor ČSSD Jiří Vyvadil už několik dní organizuje na Facebooku proputinovské aktivisty a hodlá s jejich pomocí zablokovat cestu konvoje amerických vojáků, kteří se přes Česko vracejí ze cvičení v Estonsku.

Sice není jasné, čeho chtějí zastavením kolony vojáků mířících do Německa dosáhnout, ale odhodlání jim nechybí. "Tato skupina chce spojit všechny vlastence, všechny dobré Čechy, Moravany a Slezany, aby nepřipustili 3. okupaci České republiky ze strany armád NATO, zejména USA. (...) Musíme udělat vše proto, aby náš národ se jasně, zřetelně postavil proti průjezdu a pobytu vojsk NATO. Kecy nepotřebujeme," hřímá Vyvadil ve facebookové skupině "Neprojdou".

Vyvadilovi oponenti se teď ale jeho podobnými skvěle baví. V archivu Senátu totiž objevili Vyvadilův proslov ze schůze Senátu, kde mluvil naprosto opačně. Popisoval strach jaký má z Ruska a východu obecně a horoval pro vstup Česka do NATO. " Já nepochybně dnes podpořím otázku vstupu a přistoupení ČR do NATO," řekl senátorům doslova s tím, že NATO chápe jako bezpečnostní pojistku.

"Je to prostě výzva pro nás pro všechny, jak vážně se nad tím zamýšlet. A říkám poctivě, když vystupují kolegové z Ruska, Ázerbájdžánu, Arménie, tak ostatní Evropa jim naslouchá a cítí prostě mráz na zádech, protože vzájemně je to úplně jiný svět. Čili ano, já samozřejmě to podpořím," prohlásil 30. dubna 1998 Jiří Vyvadil v Senátu.

Dnes je Vyvadil - zdá se - úplně jiným člověkem. Průjezd kolony spojenců z NATO a celkem 516 vojáků považuje za okupaci země. Senátorova fanatismu si všimli čeští vtipálci a během víkendu totálně rozvrátili celou senátorovu facebookovou skupinu.

Jaroslav Cerman z hnutí Žít Brno se vydával za tak radikálního stoupence Ruska, že z něj Vyvadil dvakrát udělal správce skupiny, než mu došlo, že si z něj jen "vystřelil". Za to to Cerman od Vyvadila schytal tímto slovníkem: "Polofašistický havloid, český Breivik, profesionál, podobá se Bakalovi."

Cerman dokonce zveřejnil korespondenci s Vyvadilem, kde bývalý senátor mluví o válce a pasuje se do role velitele. "Jaroslave, je válka a šéf může být jen jeden. Vy a kolega jste zástupci velitele. Velitelem jsem já," udílí rozkazy Vyvadil.

Když se podfuk provalil, Vyvadil samozřejmě Cermana zablokoval, ale jejich konverzace už v tu chvíli kolovala českým internetem a trhala "trollům", kteří se jí účastnili, bránice. "Byl to náročný víkend. Podařilo se mi přesvědčit samozvaného "velitele" proruských sil Jiřího Vyvadila, aby mě udělal svým zástupcem. Dvakrát. To dost svědčí o jeho úsudku, schopnostech i důvtipu. A to jsme si mysleli, že když Caligula jmenoval svého koně senátorem, tak byl šílený," komentoval to sám Cerman, který si utahuje z Vyvadilovy naivity.

"Jestli tohle je to nejlepší, co Putin má, jsme dost v bezpečí. Díky všem, kteří se tohohle zúčastnili a pomohli, byli jste naprosto skvělí. Myslím, že něco takového Facebook nezažil, celý víkend to byla úžasná sranda a já doufám, že jste se bavili taky," dodal.

Skupina "Neprojdou" se mezitím stala takovým mixem proruských aktivistů a vtipálků, že už není jasné, kdo myslí které příspěvky vážně a kdo ne. Lidé například vymýšlejí slogany ke skandování a mezi návrhy se objevují i nápadně socialisticky znějící, jako například "Podává ruku práce, Ruská federace!".

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. ARMY) Jiří Vyvadil Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 22 minutami

před 38 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy