Kauza Rath: Kottovi dostali 7,5 roku. Salačová je z procesu "hotová"

Praha - Za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji z éry hejtmana Davida Ratha dnes Krajský soud v Praze uložil Kateřině a Petru Kottovým 7,5 roku vězení. Oba soud označil za organizátory korupce. Dalším sedmi lidem uložil podmíněné i nepodmíněné tresty. Tříletou podmínku dostala podnikatelka Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou a pomáhala celou kauzu rozkrýt. Rozsudek není pravomocný. Proti verdiktu se na místě odvolali dva obžalovaní, zbylí si ponechali lhůtu. Případem se tak bude zabývat pražský vrchní soud. Rath, jehož případ soud projedná jindy, kauzu označil za politický monstrproces.

Mezi potrestanými byli manažeři zdravotnických a stavebních firem, které se účastnily zmanipulovaných tendrů. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl.

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a někdejší náměstek krajských nemocnic a bývalý poslanec ODS Petr Kott podle soudu získali na úplatcích asi 41 milionů korun a dalších deset milionů nestačili získat, protože proti nim zasáhla před třemi roky policie. Oba vinu odmítají. Kromě vězení jim soud rozhodl zabavit majetek v hodnotě kolem 40 milionů korun.

Podle obžaloby manželé Kottovi manipulace s tendry řídili s vědomím Ratha, který kraj vedl jako hejtman. Z vyhlášení rozsudku se omluvili stejně jako někteří další obžalovaní. Dorazila jen Salačová, Jireš, Řehák a Hájek.

Rath se jednání neúčastnil, výsledek ale sledoval. Soudce podle něj ignoruje důkazy. Pokud jeho věc zůstane u stejného soudce, očekává obdobný trest. "Pokud bude rozhodovat tento soud, tak lze předpokládat, že bude i v mém případě ignorovat jednoznačné důkazy, které vyvracejí obžalobu," řekl ČTK. Doufá, že je stále šance dostat jeho případ "k jinému, nezávislému soudu".

Salačová po rozsudku seděla na chodbě soudu s hlavou v dlaních. Nejprve novinářům řekla, že je z rozsudku i celého procesu "hotová. "Jsem víceméně spokojená s tím, že jsem dostala podmínku a nebudu říkat, že ne," uvedla Salačová.

Žena byla ředitelkou stavební firmy FISA, která byla zapojena do zmanipulovaných tendrů ve Středočeském kraji. Podezřele získala třeba zakázku na rekonstrukci gymnázia v Hostivici.

Salačová se prý rozhodla už ve vazební věznici, že bude s policií spolupracovat. "Nic jsem na tom neměnila," řekla Salačová.

Podle jejího advokáta Vojtěcha Veverky soud ocenil její úsilí i to, že u soudu strávila několik desítek jednacích dní. "Soud ocenil z mého pohledu odvážný postoj paní obžalované k té věci," uvedl Veverka.

Související

Státní zástupce Petr Jirát

Rath lhal. Žalobci se mu nemusí omlouvat, rozhodl nově soud

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
David Rath

Soud nepromine Rathovi zbytek peněžitého trestu

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, aby mu prominul druhou část desetimilionového peněžitého trestu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Hana Černá.

Více souvisejících

Kauza: Rath Petr Kott Kateřina Pancová

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy